Musk: ‘Chip in het brein zal mensen toelaten hun emoties en verslavingen te controleren’

Het technologiebedrijf Neuralink werkt aan een chip die het menselijke brein aan computers kan koppelen. Volgens Elon Musk, de oprichter van het bedrijf, zal die chip ook toelaten om een gemoedstoestand te kiezen op basis van de hormoonspiegel. Dat moet onder meer toelaten verslavingen en depressies te bestrijden. Op 28 augustus zal Musk een en ander toelichten tijdens een persconferentie.

De Teslabaas richtte vier jaar geleden Neuralink op met het ambitieuze doel hardware te ontwikkelen om het menselijk brein te verbeteren.

Neuralink spreekt over een technologie die een verbinding met een bijzonder zware bandbreedte tussen het menselijk brein en computers zou creëren. ‘Een dergelijke interface is essentieel indien mensen in de toekomst met innovatieve technologie willen concurreren’, aldus Musk.

Musk stoort zich aan de verwerkingscapaciteit van het menselijk brein. We kunnen bijvoorbeeld snel data absorberen via onze ogen, maar zijn zeer traag in het omzetten van wat we zien in tekst of beweging. Mits zo’n breinchip moet de mensheid straks een stuk efficiënter communiceren.

‘Anders dreigen mensen het risico te lopen om door kunstmatige intelligentie als huisdieren behandeld te worden’, aldus Musk. ‘De toevoeging van die buffer lijkt een mogelijke oplossing. De technologie van Neuralink zal mensen in staat stellen effectief met kunstmatige intelligentie te versmelten.’

Chip repareert bijna alles wat mis is met de hersenen

Een chip die menselijke emoties en de gemoedstoestand kan controleren, is de meest recente toevoeging aan het project.

Op Twitter vroeg een geïnteresseerde of Neuralink kan worden gebruikt om dat deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van een verslaving of depressie te herprogrammeren.

‘Zeker weten’, antwoordde Musk. Dat zou gebeuren door de aanmaak van oxytocine, serotonine en andere stoffen te stimuleren wanneer nodig. In principe kan zo’n chip bijna alles repareren wat mis is met de hersenen. Ook zal de chip rechtstreeks muziek naar het brein kunnen streamen.

Op de korte termijn zal Neuralink worden gebruikt voor de behandeling van hersenziekten zoals parkinson. Op langere termijn wil de technologie een concurrent zijn voor artificiële intelligentie.

Een vroege versie van het systeem is al getest op dieren. Dit jaar beginnen dan proeven op mensen. De chip wordt dan mits een kleine operatie in het brein ingeplant.

Symbiose met AI

Uiteindelijk hoopt Musk de komende vijf tot tien jaar een soort van symbiose met AI te bereiken. Als dat lukt, zou de menselijke taal achterhaald zijn. ‘Je zou niet meer hoeven te praten en je zou heel snel en met veel meer precisie kunnen communiceren.’

Helemaal utopisch is dat zeker niet. Gerenommeerde wetenschappers op vlak van hersencomputerinterfaces schreven vorig jaar een rapport voor de Royal Society. Daarin schetsen ze hoe neurale interfaces mensen in staat zullen kunnen stellen om geruisloos te communiceren door elkaars gedachten te lezen.

‘Mensen zouden tot op zekere hoogte telepathisch kunnen worden, door toegang tot elkaars gedachten op conceptueel niveau’, staat er te lezen.

‘Niet alleen gedachten, maar ook zintuiglijke ervaringen kunnen dan worden gecommuniceerd, van hersenen naar hersenen. Iemand op vakantie zou bijvoorbeeld een ‘neurale postkaart’ van wat hij ziet, hoort of proeft kunnen stralen naar de hersenen van een vriend die thuis is gebleven.’

Meer