Musk bevestigt ‘mislukte, maar zware’ Russische ransomware-aanval op Tesla

Tesla CEO Elon Musk heeft de geruchten over een ransomware-aanval op zijn bedrijf bevestigd. De aanval is mislukt.

eEN Amerikaanse rechtbank heeft de Rus Igorevich Kriuchkov beschuldigd van een poging tot hacking van e-autobouwer Tesla. De man zou 1 miljoen dollar geboden hebben aan een personeelslid van Tesla. In ruil daarvoor moest die malware installeren op het systeem van de autoconstructeur.

Serieuze aanval

Het bedrijf werd in de rechtszaak enkel benoemd als Bedrijf A, maar de website Teslarati kwam erachter dat het om de wagenmakers uit Palo Alto ging. Musk bevestigde het verhaal met een tweet en stelt dat het om ‘een serieuze aanval’ ging.

Kriuchkov zou verschillende keren hebben afgesproken met het personeelslid hebben afgesproken en die een aantal keer getrakteerd hebben op een drankje en een etentjes.

Ransomware

Het idee was eenvoudig: malware, die op een USB-stick staat of binnenkomt via e-mail. Daarna zou de malware de systemen van Tesla gijzelen met encryptie en konden de hackers een geldsom vragen om die opnieuw vrij te geven. Het zou om een geldsom van een vier miljoen dollar gaan.

De werknemer van Tesla heeft zijn management ingelicht, waarna Tesla naar de FBI stapte. Volgens de klacht heeft de geviseerde werknemer steeds meegewerkt met de FBI en nam hij gesprekken op met Kriuchkov als agenten van de FBI niet in de buurt konden komen.

Daarnaast had Kriuchkov ook voorgesteld om de schuld af te schuiven op een collega bij Tesla, iemand die ‘een lesje nodig had’ en de schuld zou krijgen. De hacker werd opgepakt toen hij de VS wou verlaten op 22 augustus.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20