Moslimstudenten moeten Zwitserse lerares verplicht de hand schudden

Moslimjongens mogen niet weigeren vrouwelijke leerkrachten de hand te schudden. Inbreuken worden bestraft met een geldboete tot 5.000 Zwitserse frank. Dat heeft Simonetta Sommaruga, Zwitsers minister van justitie, gezegd.

De minister wijst erop dat het schudden van de hand een onderdeel is van de Zwitserse cultuur en als een teken van respect al vanaf jonge leeftijd wordt aangeleerd. Vorig jaar hadden twee tieners van Syrische afkomst geweigerd de hand van hun lerares te schudden. De jongeren voerden aan dat hun godsdienst geen fysiek contact tolereert met een vrouw die geen familielid is. In een mededeling van de Zwitserse autoriteiten wordt nu duidelijk gemaakt dat elke leerkracht het recht heeft een handdruk te eisen. Opgemerkt wordt dat het principe van gelijkheid tussen man en vrouw en de integratie van buitenlanders belangrijker is dan de godsdienstvrijheid van de leerlingen.

Belangrijke vaardigheid

Ook wordt erop gewezen dat de handdruk een belangrijke vaardigheid is die de kansen op de arbeidsmarkt kan verbeteren. Tevens wordt aangevoerd dat de handdruk niet kan worden vergeleken met toegelaten religieuze getuigenissen zoals het dragen van een hoofddoek of het weigeren van zwemlessen. De twee Syrische jongeren hadden na hun weigering een tijdelijke vrijstelling op de verplichte handdruk gekregen. De asiel-procedure voor hun familie werd wel tijdelijk opgeschort. Ook de Zwitserse Federatie van Islamitische Organisaties keurde de houding van de twee jongeren af. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn recent problemen gemeld met jongeren die uit religieuze overtuiging weigeren aan bepaalde schoolactiviteiten deel te nemen of kledingvoorschriften naast zich neerleggen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20