Moordende ‘iPhone gun’ niet te onderscheiden van iPhone

De Phone Gun, een vuurwapen dat als een smartphone is vermomd, dreigt binnenkort ook op de Belgische markt beschikbaar te zijn. Dat blijkt volgens de krant La Dernière Heure uit een boodschap die de politie recent aan al zijn diensten heeft verspreid.

De Phone Gun, een tweeloops wapen met een kaliber van 9 millimeter, wordt geproduceerd door het bedrijf Ideal Conceal uit de Amerikaanse staat Minnesota, dat heeft aangekondigd het wapen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar op de markt te brengen. De aankoopprijs bedraagt 395 dollar, waarmee het wapen goedkoper is dan een hele reeks echte smartphones. De politiediensten maken zich volgens de krant vooral bezorgd omdat het wapen op het eerste gezicht niet van een mobiele telefoon kan worden onderscheiden. “Omdat nagenoeg iedereen een smartphone op zak heeft, zou ook een wapen verdoken kunnen worden meegedragen,” aldus La Dernière Heure.

Internet

In de Verenigde Staten heeft de democratische senator Charles Schumer al gewaarschuwd voor desastreuze gevolgen. Hij vraagt dat de volgende Amerikaanse minister van justitie de marktintroductie van het wapen zal verbieden. In België is een dergelijk wapen verboden, maar het blijft mogelijk om het toestel online te bestellen. Kirk Kjellberg, ontwerper van het apparaat, vindt het een voordeel dat het wapen zich perfect in de stedelijke omgeving integreert. “Omdat het apparaat moeilijk te onderscheiden valt van een mobiele telefoon, is het ook onmogelijk om de drager van een wapen te identificeren,” benadrukt hij. Volgens Kjellberg zullen personen met malafide intenties minder gemakkelijk tot daden overgaan wanneer ze moeten vrezen dat potentiële slachtoffers of andere partijen zich met een wapen kunnen verdedigen. Het is volgens hem beter een wapen te dragen dat men nooit hoeft te gebruiken, dan een wapen te missen op een ogenblik dat men zich moet kunnen verweren. Ideal Conceal zou wereldwijd al twaalfduizend voorbestellingen hebben ontvangen.

Meer