La vita è bella: de 15 mooiste Italiaanse dorpjes

Je hebt van die landen die pure romantiek uitademen. Als je aan Italië denkt, dan denk je ook meteen aan la dolce vita. Groene heuvels, zwoele zomeravonden met lekkere Italiaanse wijn, een roadtrip met een cabrio, een ritje op een Vespa, … Kortom, het goede leven. Niets is mooier dan van dorpje naar dorpje te reizen. En die zijn er genoeg in Italië, en ze zijn op hun eigen manier allemaal charmant. Wij hebben 15 Italiaanse dorpjes op een rij gezet.

1. Positano

Gekleurde huisjes langs de kust in Positano, een van de mooiste Italiaanse dorpjes.
(Pixabay)

*Provincie: Salerno – 50 kilometer ten zuiden van Napels – Inwoners: bijna 4.000

De Amalfikust is op zich al een roadtrip waard, maar stop dan zeker eens in Positano. Dit dorp is zoals vele andere tegen de rotskust gebouwd en vormt met z’n kleurrijke huisjes een prachtig schouwspel. Je verdwaalt er in de smalle straatjes, die behoorlijk steil zijn. Bij zonsondergang is dit dorpje op z’n mooist.

Z’n naam zou dit Italiaanse dorpje aan de Grieken te danken kunnen hebben. Zij gebruikten de locatie als een stopplaats tijdens reizen naar het westen. En in het Grieks heet de god van de Zee Poseidon. Ook later zou Positano een belangrijke handelspost zijn, maar in de twintigste eeuw was het een relatief arm vissersdorpje geworden. Tot toeristen de plaats leerden kennen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Vernazza

Het dorpje Vernazza kijkt uit over een baai.
(Pixabay)

*Provincie: La Spezia – 100 kilometer ten zuidoosten van Genua – Inwoners: ruim 1.000

Vernazza is een van de vijf Cinque Terre. Dat zijn dorpjes die zich net zoals Positano op spectaculaire wijze aan de rotsen vastklampen. UNESCO heeft deze dorpen in 1997 tot Werelderfgoed uitgeroepen. Ze worden iedere zomer door toeristen overspoeld.

Historisch was Vernazza een versterkte stad waar veel soldaten verbleven. Daardoor gaat de geschiedenis van dit dorp bijna duizend jaar terug in de tijd. Eeuwenlang was het dorp erg geïsoleerd tot een spoorlijn Vernazza met de bewoonde wereld verbond. Als wijngebied kon het dorp zo een belangrijke handelsplaats worden.

Vorige eeuw trokken veel bewoners weg uit Vernazza, wat het kleine inwonersaantal verklaart. Al ben je hier nooit alleen, want tegenwoordig is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. In 2011 veroorzaakten hevige regen en modderstromen een natuurramp in Vernazza. Er was voor meer dan 100 miljoen euro schade en maandenlang was de noodtoestand van kracht.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Venetië

Een gondel vaart met toeristen over een kanaal in Venetië.
(Pixabay)

*Provincie: Venetië – Inwoners: ongeveer 60.000

Venetië is natuurlijk een stad, en geen dorp, maar mag in dit prachtige lijstje gewoon niet ontbreken. Brugge wordt wel eens het Venetië van het noorden genoemd, dus is het echte Venetië eveneens een pareltje. Eigenlijk bestaat de stad uit meer dan honderd eilandjes, die gescheiden zijn door kanalen en met honderden bruggen verbonden worden.

De stad heeft in de geschiedenis van Europa veel betekend, maar vandaag is het vooral een groot pretpark voor toeristen. Dagelijks zouden er zeker 60.000 toeristen door de stad wandelen of over de kanalen varen. Op jaarbasis zouden naar schatting 22 tot 30 miljoen mensen naar Venetië komen.

Maar laat je dat vooral niet afschrikken, want Venetië is zo’n plaats die je in je leven toch één keer zou moeten hebben gezien.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Burano

Gekleurde huisjes langs een kanaal in Burano, een van de mooiste Italiaanse dorpjes.
(Pixabay)

*Provincie: Venetië – Inwoners: 2.800

Burano maakt zelf ook deel uit van Venetië en is gelegen op één van de vele eilanden in de lagune van Venetië. Het is vooral beroemd dankzij z’n prachtig gekleurde huisjes die een lust voor het oog zijn. Het dorp ligt op zeven kilometer van Venetië en is te bereiken met de waterbus die in de stad vertrekt. Burano heeft overigens nog een link met Brugge, want ooit was dit een belangrijke plaats in de kantindustrie.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. San Quirico d’ Orcia

Een heuvelachtige vallei in San Quirico d'Orcia.
(EPA)

*Provincie: Siena – 100 kilometer ten zuiden van Firenze – Inwoners: 2.500

Dit dorpje ligt in het midden van de prachtige regio Toscane, niet ver van Firenze en Siena. Het dorp en vooral z’n omgeving zijn vaak gefotografeerde plekken. Zeker in de zomer bij zonsopgang wanneer er net boven de grond nog nevel hangt. Ondanks zijn kleine omvang telt het dorp heel wat kerken. San Quirico d’ Orcia is dan ook genoemd naar de heilige Quiricus.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Alberobello

Witte huisjes of trulli in Alberobello, een van de mooiste Italiaanse dorpjes.
(Pixabay)

*Provincie: Bari – 50 kilometer ten zuiden van Bari – Inwoners: 10.000

Dit kleine stadje bevindt zich ongeveer op de hiel van de laarsvorm die Italië op de kaart heeft. De plek is beroemd voor z’n zogenaamde trulli: witte huisjes van kalksteen met een bijzonder puntig dak. Ook deze plek is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en is erg populair bij toeristen.

Het verhaal gaat dat boeren die hier woonden hun huizen snel weer moesten kunnen afbreken. Daarom zijn ze zonder cement gebouwd, zodat minder belastingen moesten worden betaald. Intussen zijn de huizen wel verstevigd om instortingsgevaar te vermijden. Je vindt in de regio nog meer dorpen met dit soort huisjes, maar in Alberobello zouden zeker duizend trulli staan.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Isola San Guilio

Een eiland in een meer: Isola San Guilio.
(Pixabay)

*Provincie: Novara – 80 kilometer ten noorden van Milaan

In het noorden van Italië, vlakbij het Lago Maggiore en de grens met Zwitserland, ligt een dorpje op een eiland in een meer. San Giulio heeft slechts een paar huisjes en een kerkje, maar omgeven door groene heuvels heeft het echt een sprookjesachtige ligging.

Op het eiland stond ooit een seminarie dat later een Benedictijnerklooster werd. Al in de vijfde eeuw zou er een kapel op San Giulio gestaan hebben en een eeuw later een kerk. Aan de overkant van het eiland bevindt zich een groter bewoond stuk land waar je prachtige foto’s van Isola San Guilio kunt maken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Misurina

Het meer van Misurina, met op de achtergrond een hotel en gebergte.
(Pixabay)

*Provincie: Belluno – 170 kilometer ten noorden van Venetië

Het meer van Misurina ligt in het uiterste noorden van Italië, niet ver van de grens met Oostenrijk, en ook Slovenië is van hieruit niet ver meer. Het dorp bestaat vooral uit hotels, maar toeristen komen er dan ook vooral om van het uitzicht te genieten. Je kunt ook prachtige bergwandelingen vanuit Misurina maken.

In 1956 werden de schaatswedstrijden van de Olympische Winterspelen op het meer georganiseerd. In de zomer kan je in het meer gaan zwemmen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Scilla

Uitzicht over een baai in Scilla, een van de mooiste Italiaanse dorpen.
(Pixabay)

*Provincie: Reggio Calabria – Inwoners: ruim 5.000

Van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden, want Scilla ligt op het puntje van de Italiaanse laars. Het is een oud vissersdorpje met een geweldig uitzicht over de zee vanaf het Castello di Rufo bovenop de rots. Niet ver van het dorp kan je overigens de oversteek maken naar het vlakbij gelegen Sicilië.

Scilla staat vooral bekend om de vangst van zwaardvissen. Die paaien in de buurt van Sicilië en komen daarbij door de Straat van Messina. Met hun traditionele boten gaan vissers op het einde van de lente op jacht.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Manarola

Het dorp Manarola ligt hoog op een rotskust.
(Pixabay)

*Provincie: La Spezia – 100 kilometer ten zuidwesten van Genua

Net zoals Vernazza is Manarola een van de vijf dorpjes van de Cinque Terre. Al wordt van Manarola zelfs gezegd dat dit het mooiste dorp is. Het is vermoedelijk zeker het oudste van de vijf. Het dialect dat mensen hier spreken zou een evolutie vanuit het Latijn zijn.

Manarola staat voorts bekend als vissersdorp en er wordt ook hele goede wijn gemaakt. Net zoals de andere dorpen langs dit prachtige stukje Italiaanse kust wordt Manarola door een pak toeristen bezocht.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Capri

De haven van Capri met bergen op de achtergrond, een van de mooiste Italiaanse dorpjes.
(Pixabay)

*Ten zuiden van Napels – Inwoners: ongeveer 12.000

Capri is een van de beroemdste eilandjes van Italië. Het ligt ten zuiden van Napels en wordt ook als een van de mooiste Italiaanse dorpjes beschouwd. Je hoeft er niet voor de stranden naartoe te gaan, want de kust is erg rotsachtig. Maar het dorpje heeft wel een mooie haven met daarachter hoge bergen, wat voor schilderachtige taferelen zorgt.

Met de Blauwe Grot als belangrijkste attractie is Capri altijd heel geliefd geweest bij toeristen. Dat wisten de Romeinen ook al, want keizer Tiberius besloot er zelfs te gaan wonen en vanuit Capri Rome te besturen. Wie het eiland bezoekt, zal hem geen ongelijk geven …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Levanzo

Een baai met helderblauw water op het eiland Levanzo.
(Flickr/Roberto)

*Langs de westkust van Sicilië – Inwoners: 450

Ook Levanzo is eigenlijk in de eerste plaats een eilandje waar een kleine populatie mensen woont. Het bevindt zich helemaal in het westen voor de kust van Sicilië. Die paar honderden inwoners zijn allemaal rond de kleine haven van het eiland gevestigd. Lang kan je op het kleine eiland niet rondlopen, maar de uitzichten zijn andermaal erg fraai.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13 Atrani

Het dorpje Atrani met pastelkleurige huisjes ligt langs de rotskust. Het is een van de mooiste Italiaanse dorpjes.
(Pixabay)

*Provincie: Salerno – 60 kilometer ten zuiden van Napels – Inwoners: bijna 1.000

Mooie dorpjes liggen vaak dicht bij elkaar. Atrani is nog zo’n dorpje aan de Amalfikust, niet ver van Positano. Het ligt ook naast de eveneens erg mooie stad Amalfi, die z’n naam aan het hele kustgebied heeft gegeven.

Atrani bestaat uit prachtige pastelkleurige huisjes die bovenop de rotsen over zee uitkijken. Met een oppervlakte van slechts 0,12 km² is dit het kleinste dorp van Italië. Toch heeft ook Atrani een lange geschiedenis. In 1343 werd de regio rond Napels door een zware aardbeving getroffen. Verschillende tsunami’s overspoelden toen de Amalfikust, en ook Atrani bleef niet gespaard.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. Conca dei Marini

De baai van het dorp Conca dei Marini.
(Wikimedia Commons)

*Provincie: Salerno – 60 kilometer ten zuiden van Napels – Inwoners: bijna 700

Ook Conca dei Marini ligt langs de Amalfikust, wat een ritje met een Vespa langs al deze dorpen echt wel de moeite maakt. Net zoals vele andere Italiaanse dorpjes in deze lijst ligt Conca dei Marini op de rotskust. Het dorp bestaat al sinds het begin van de Middeleeuwen en was toen een handelsbasis voor de Republiek Amalfi.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

15. Civita di Bagnoregio

Een dorp met een kerktoren steekt uit boven een berglandschap. Civita di Bagnoregio is een van de mooiste Italiaanse dorpjes.
(Pixabay)

*Provincie: Viterbo – 100 kilometer ten noorden van Rome – Inwoners: 100

Tot slot nog een prachtig dorpje in de bergen. De naam betekent ‘de stervende stad’, omdat het dorp zo oud is dat het jaar na jaar een beetje afbrokkelt. En dat mag je letterlijk nemen, want in de zeventiende eeuw moest de bisschop na een aardbeving zelfs verhuizen. Nu is het een heel klein dorp waar in de winter nog slechts een handvol mensen wonen.

In de zomer is het er iets drukker, al hebben toeristen Civita di Bagnoregio nog maar recent leren kennen. Aangezien het dorp heel afgelegen is, lijkt het ook alsof de tijd hier is blijven stilstaan. In 2006 zette het World Monuments Fund het dorp op z’n lijst met de 100 meest bedreigde sites.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Deze selectie van de mooiste Italiaanse dorpjes verscheen eerst op Travelvalley.nl.

Ontdek nu de 25 mooiste dorpjes van Europa!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20