“Monopolievorming dreigt bij miljardenprojecten groene waterstof”

In Nederland waarschuwt gasnetbeheerder Gasunie voor het ontstaan van monopolies bij de miljardeninvesteringen rond groene waterstof op basis van windenergie.

Gasunie is zelf een deelnemer aan grootschalige waterstofprojecten die mogelijk een cruciale rol gaan spelen in de energiebevoorrading van de toekomst. Het staatsbedrijf waarschuwt echter voor het gevaar op een te grote machtsconcentratie bij private bedrijven die op de eerste plaats aan hun aandeelhouders, en niet aan de burgers, verantwoording hoeven af te leggen.

Als grote bedrijven de controle verwerven over belangrijke waterstofinstallaties en de windmolenparken op zee die de stroom leveren, wordt de politiek voor zijn energiebeleid afhankelijk van een handvol grote multinationals, is de vrees.

“Dit is een heel belangrijke discussie voor Nederland en de politiek in Nederland om nu over na te denken”, zegt directielid Ulco Vermeulen in het tv-programma Nieuwsuur. “Want als het eenmaal in andermans handen is, hoef je er niet meer over na te denken. Laten we wel wezen: we hebben natuurlijk vaker gezien dat de industrie uiteindelijk in bepaalde sectoren monopoliseert.”

België kent zo’n situatie overigens goed, want ons land is voor zijn energie grotendeels afhankelijk van de Franse energiereus Engie.

Shell

Het debat in Nederland spitst zich toe op NortH2, een enorm waterstofproject in Groningen waar Shell de trekker van is. Ook Gasunie en de energiebedrijf Equinor en RWE zijn erbij betrokken.

“Kijk, het gaat niet om de toekomst van Shell, het gaat om de toekomst van Nederland. Het gaat om publieke belangen. En die publieke belangen moeten behartigd worden in het parlement”, zegt hoogleraar Paul Bovend’Eert bij Nieuwsuur.

Het project NortH2 in Groningen – bron: RWE

(lp)

Meer