Moncef Slaoui, de Belg ‘die ons van de pandemie verlost’, ontslagen voor seksuele intimidatie en ongepast gedrag

Farmareus GlaxoSmithKline heeft Moncef Slaoui, het voormalige hoofd van de Amerikaanse vaccincampagne Operatie Warp Speed, ontslagen vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie en ongepast gedrag. Slaoui, die een Belgisch paspoort heeft, werd nog maar enkele weken geleden in de Vlaamse kranten opgehemeld als ‘de Belg die ons binnen het jaar een vaccin bezorgde’ en ‘de man die ons van de pandemie verlost’.

Het bedrijf haalde beschuldigingen aan van een vrouwelijke werknemer met betrekking tot incidenten die zich enkele jaren geleden bij GSK hebben voorgedaan. De beslissing om de samenwerking met Slaoui te beëindigen is onmiddellijk van kracht, zei GSK in een verklaring. GSK is de meerderheidsaandeelhouder van Galvani Bioelectronics, een medisch onderzoeksbedrijf dat een joint venture is met Verily Life Sciences, en waar Slaoui voorzitter was.

‘Het spijt me’

De 61-jarige Slaoui werd geboren in Marokko, maar studeerde, werkte en leefde meer dan dertig jaar in ons land. Hij haalde zijn doctoraat in immunologie en moleculaire biologie aan de VUB. Nadien studeerde hij aan de Amerikaanse universiteit Harvard, maar keerde in 1985 terug naar België, waar hij zowel aan de ULB als aan de Universiteit van Bergen heeft gedoceerd. Voor zijn job als voorzitter van Galvani Bioelectronics werkte Slaoui bijna 30 jaar lang voor GSK in verschillende belangrijke functies. Moncef Slaoui raakte internationaal bekend toen Amerikaans president Donald Trump hem aanstelde om als wetenschapper Operation Warp Speed te leiden.

In een verklaring bood Slaoui zijn excuses aan ‘zonder voorbehoud aan de betrokken werknemer’ en aan zijn vrouw en familie. ‘Het spijt me heel erg voor het leed dat is veroorzaakt’, zei hij, eraan toevoegend dat hij afscheid zal nemen van zijn professionele verantwoordelijkheden ‘om me op mijn gezin te concentreren.’

GSK zei dat het een brief had ontvangen waarin Slaoui werd beschuldigd van seksuele intimidatie en dat een onderzoek de beschuldigingen bevestigde.

Al door Biden aan de kant gezet

Emma Walmsley, CEO van GSK, stuurde een brief naar de werknemers van het bedrijf waarin staat dat het bedrijf in februari op de hoogte was van de aantijgingen. Noch zij, noch het bestuur van GSK hebben details van de beschuldigingen verstrekt.

Slaoui werd nog maar enkele weken geleden in de Vlaamse kranten opgehemeld als ‘de Belg die ons binnen het jaar een vaccin bezorgde‘ en ‘de man die ons van de pandemie verlost‘ in de Belgische media. Maar Joe Biden zette hem begin januari al aan de kant.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20