Ongelukkigste en snelst krimpende land ter wereld wil niet meer bij de EU

In Brussel werden vrijdag de delegaties van zes voormalige Sovjetrepublieken verwelkomd. Alle zijn lid van het Oostelijke Partnerschap van de EU. Dat werd ooit opgericht om de zes (Moldavië, Armenië, Azerbeidjan, Belarus, Georgië en Oekraïne) dichter bij de EU te brengen, zonder ze daarom lidmaatschap te beloven. Dat zal ook niet snel gebeuren. De zes kregen ook vandaag opnieuw te horen dat ze er niet op  moeten rekenen om binnen afzienbare tijd lid van de EU te worden. 

Het samenwerkingsverband heeft voor de EU weinig meer opgebracht dan waarvoor het oorspronkelijk werd opgericht. En dat is het indijken van de Russische invloed in die zes landen.

Drie van de zes hadden wel EU-aspiraties. Dat zijn begrijpelijkerwijze Oekraïne en Georgië, maar ook Moldavië. Dat land grenst aan Roemenië en Oekraïne. Er wonen nog zo’n 3,5 miljoen mensen en de hoofdstad is Chisinau.  Amper 5 jaar geleden werd die republiek in Brussel nog gefêteerd. Toch is net dat land vandaag de grootste teleurstelling. 

[media-credit name=”© Shutterstock” align=”aligncenter” width=”1000″]Chisinau street scene[/media-credit]

Moskou, eerder dan Brussel

Door zijn geografische ligging en de pro-Europese koers die de lokale regering lange tijd voer, is het land sowieso al een kruitvat in de regio. De EU leek lange tijd de reddingsboei, maar in Brussel is de achterdocht voor dit kleine land zo groot geworden dat de financiële hulp die was beloofd om het gerechtelijke systeem in het land te hervormen is geblokkeerd. Omdat er geen hervormingen plaatsvinden.

Eerder dan dat is het land ten prooi gevallen aan de willekeur van Vlad Plahotniuc, waarschijnlijk de rijkste man van het land. Die doet zich graag voor als pro-westers, maar doet tegelijkertijd zaken met de pro-Russische president Igor Dodon, die nu openlijk naar Moskou lonkt. Dodon haalde het vorig jaar bij de presidentsverkiezingen van de pro-Europese Maia Sandu. En nu hebben Plahotniuc en Dodon een nieuwe kieswet uitgestippeld die echte hervormingen kansloos maakt. 

Het meest ongelukkige en snelst krimpende land ter wereld

Moldavië is niet voor niets het meest ongelukkige land ter wereldIn 2015 werd in het land het equivalent van 1.000 miljoen dollar gestolen.  Maar niemand die weet waar dat geld naartoe is. Volgens Dodon was de ‘diefstal van de eeuw’ het werk van de pro-Europese partijen in zijn land. De som vertegenwoordigde zo’n 15% van het bruto binnenlands product van het land dat grotendeels van landbouw leeft. De gemiddelde arbeider mag er einde maand 120 dollar mee naar huis mag nemen. En dat voor volle werkdagen met redelijk veel uren.

Moldaviërs stemmen dan ook steeds vaker met hun voeten. Woonden er bij de val van de Sovjet-Unie nog 4,3 miljoen mensen, dan zijn ze vandaag met minder dan 3,4 miljoen. Elk uur verlaten 4 Moldaviërs hun land, berekende de BBC.

Vele Moldaviërs slaagden er in naar de EU te immigreren dankzij buurland Roemenië, waar het regime  alle Moldaviërs die er om vragen een Roemeens paspoort geeft. De inwoners van Moldavië kunnen -net als de Georgiërs en de Oekraïeners – ook zonder visum in de Schengenzone rondreizen.

[media-credit name=”Chisinau, Moldava” link=”http://en.wikipedia.org/wiki/Chi%C8%99in%C4%83u#/media/File:MD.C.C_-_White_Night_Ride_-_aug_2013_(9475759248).jpg” align=”aligncenter” width=”720″][/media-credit]

Ga in Moldavië nooit naar een dokter die jonger is dan 35

Het land zelf is een puinhoop. Zo is omkoperij en corruptie in het land de regel, veeleer dan de uitzondering. De meeste diploma’s die in de Moldavische scholen worden uitgereikt werden niet behaald, maar gekocht.

Dat heeft als gevolg dat Moldaviërs weigeren een arts te raadplegen die jonger is dan 35, uit angst dat die persoon helemaal geen arts is, maar zijn medische getuigschriften gewoon heeft gekocht.

In 2011 berekende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat de Moldaviërs de grootste alcoholconsumenten ter wereld zijn. De amper 3 miljoen Moldaviërs gieten jaarlijks elk gemiddeld 18 liter pure alcohol achterover. Dat is 3 maal meer dan het wereldgemiddelde van 6,1 liter. Dat zegt genoeg”¦

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20