Mogherini goedgekeurd als rector prestigieus college, ondanks klachten van vriendjespolitiek

De voormalige baas van de Europese diplomatie was uiteindelijk de enige kandidate voor de gewilde post. 

Federica Mogherini, die als EU-commissaris Buitenlandse Zaken leidde onder Juncker, kreeg donderdag de goedkeuring om rector te worden van het Europacollege. Dat weet nieuwsmedium Politico. Het College is een gerenommeerd universitair instituut waar vooral toekomstige  EU-diplomaten en functionarissen opgeleid worden, gebaseerd in Brugge en met een campus in het Poolse Warschau. 

Ze kreeg de duimen omhoog van de academische raad van het College. Haar benoeming moet nog worden bevestigd door de administratieve raad in juni, maar dat zou volgens Politico nog maar een formaliteit zijn. 

Niet de juiste kwalificaties

Nochtans had haar benoeming heel wat voeten in de aarde. Verschillende alumni en professoren maakten gewag van nepotisme, of vriendjespolitiek, bij haar selectieproces. Een groep van Europarlementariërs schreef zelfs een officiële klacht naar Ursula von der Leyen, de huidige Commissievoorzitter van de EU. Herman Van Rompuy, die ‘president van de EU’ was gedurende een groot deel van Mogherini’s ambtstermijn als commissaris, is nu hoofd van de raad van bestuur van de eliteschool. Hij zou haar kandidatuur voorgetrokken hebben, en daarbij de selectiecriteria omzeilen. 

Mogherini zou niet over de vereiste kwalificaties of ervaring beschikken, en bovendien stelde ze haar kandidatuur maanden na de deadline van 30 september. Als hoofd van het selectiecomité zou Van Rompuy volgens de reclamanten andere kandidaten weggewerkt hebben, ten voordele van Mogherini.

Euroscepticisme

Op donderdag besliste de academische raad op basis van een verslag dat Politico kon inkijken. Nadat een eerste aanwervingsronde volgens het selectiecomité geen waardevolle kandidaat opleverde, ondanks 30 applicaties, werd besloten om ‘de poel van de kandidaten te vergroten’. 

Uiteindelijk vergrootte de poel maar met één persoon, Mogherini. Volgens het rapport bood ze ‘ongetwijfeld de beste combinatie van kwaliteiten bood met het oog op het leiden van het College, en dat daarom geen van de reeds geïnterviewde kandidaten (her) overwogen zou moeten worden’.

De alumni en de professoren die de kat de bel aanbonden waarschuwen dat de beslissing Euroscepticisme kan aanwakkeren. Twee prominente voormalige EU-leiders die samen een instituut met nauwe banden met het blok te leiden kan het vertrouwen in de EU ondermijnen. De Europese Commissie is een belangrijke financier van het College.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20