Mogelijk nieuwe correlatie gevonden tussen AstraZeneca-vaccin en bloedklonters

Wetenschappers hebben een mogelijke reden gevonden waarom het Covid-19-vaccin van AstraZeneca bloedklonters kan veroorzaken, nadat het gebruik van de prik wereldwijd werd beperkt om de zeer zeldzame bijwerking te voorkomen.

Uit het preklinisch onderzoek, dat samen met Astra werd uitgevoerd, bleek dat de interactie tussen het vaccin en een eiwit dat bekend staat als bloedplaatjes-factor 4 ten grondslag zou kunnen liggen aan de gevallen van trombose. Dat staat in de studie die woensdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances door wetenschappers van universiteiten in de VS en het VK, evenals van Astra zelf. Maar, zei het bedrijf, het onderzoek is nog niet definitief.

Inentingen met het Astra-vaccin, dat samen met de Universiteit van Oxford is ontwikkeld, worden wereldwijd beperkt door een mogelijk verband tussen de prik en zeldzame gevallen van bloedstolsels. Het Verenigd Koninkrijk beperkt het gebruik ervan tot 40-plussers, en de Verenigde Staten moeten het vaccin nog goedkeuren. In mei publiceerden Duitse wetenschappers een hypothese dat de bijwerking verband hield met de adenovirusvector die bij de inenting wordt gebruikt.

De stolsels komen vaker voor na een eerste dosis dan na een tweede. Zo zijn er tot 17 november 426 gevallen gemeld bij de Britse regelgevende instanties. Dat zijn 426 gevallen op meer dan 24 miljoen eerste en tweede gegeven injecties.

Correlatie impliceert geen causaliteit

“Hoewel het onderzoek niet definitief is, biedt het interessante inzichten, en AstraZeneca onderzoekt manieren om deze bevindingen te benutten als onderdeel van onze inspanningen om deze uiterst zeldzame bijwerking te vernietigen”, zei het bedrijf in een verklaring.

Het bedrijf benadrukte dat het geïdentificeerde mechanisme niet aantoont dat het de oorzaak is van de zeldzame tromboses. De meeste personen die PF4-antilichamen hebben, zullen dan ook geen stolsels ontwikkelen. Het risico op bloedstolsels is ook veel hoger bij Covid-19 dan bij een van de vaccins.

(lb)

Meer