Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Moeten dokters als eerste gevaccineerd worden? Experts denken van niet

Logo Business AM
Coronacrisis

24/09/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

epa

Het lijkt logisch dat eerstelijnsverzorgers de eerste vaccinaties krijgen zodra er een werkend vaccin is. Maar de Amerikaanse vaccinraad NVAC denkt daar anders over. ‘Het virus is nog nooit overgedragen van patiënt op dokter.’

De NVAC zit sinds woensdag samen voor een tweedaagse vergadering over de coronapandemie en om een plan uit te denken voor de verspreiding van een vaccin tegen het virus.

Uit die vergadering kwam alvast een eerste kritische noot over het plan dat de Amerikaanse regering al heeft uitgedacht. Daarin krijgen eerstelijnsverzorgers, zoals dokters en chirurgen, prioriteit omdat zij ‘heel belangrijk zijn in het indijken van de pandemie’ en de eerste toevoer nooit genoeg gaat zijn om iedereen meteen te vaccineren.

Beveiligingsmensen

Toch denkt de NVAC dat dokters niet per se prioriteit moeten krijgen. ‘De vraag is hoe hard zij blootgesteld worden aan het virus’, zegt Emanuel Ezekiel, de voorzitter van het departement Medische Ethiek aan de universiteit van Pennsylvania. ‘Dokters hebben genoeg toegang tot bescherming zoals chirurgische mondmaskers en er is, tenminste in ons ziekenhuis, nog nooit een overdracht geweest van patiënt op dokter.’

Ezekiel denkt daarentegen dat het veel nuttiger zou zijn om ander ziekenhuispersoneel dat minder goed beschermd is – zoals beveiligingsmensen, verplegers die eten brengen of thuiszorgers – eerst te vaccineren.

Beschermingsmoeheid

Hij kreeg bijval van andere experts, al nuanceren die de boodschap iets meer. ‘Het klopt dat die groepen meer zijn blootgesteld aan het coronavirus, maar bescherming lijkt me ook niet de heilige graal. Het blijft belangrijk om eerstelijnszorgers snel te vaccineren’, zegt Sara Oliver van het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC. Ze wijst er ook op dat sommige zorgverleners het beu kunnen worden om constant bescherming te dragen en zo een groter risico lopen.

In België raadt de Hoge Gezondheidsraad in zijn blauwdruk wel aan om eerstelijnsverzorgers en risicopatiënten voorrang te geven bij vaccinatie tegen Covid-19.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks