Moderna-CEO: ‘We moeten leren samenleven met het coronavirus. Voor altijd’

Stephane Bancel, de CEO van de vaccinmaker Moderna, waarschuwde woensdag dat het coronavirus voor altijd in ons leven zal blijven. ‘Het gaat niet weg, we zullen ermee moeten leren leven’, klonk het.

Hij deed die uitspraken op een panel tijdens de gezondheidsconferentie van de zakenbank JPMorgan waar jaarlijks de fine fleur van de farmasector samenkomt. ‘Het coronavirus gaat niet verdwijnen. We moeten ermee leren leven. We denken voor altijd’, klonk het.

Bancel is niet de eerste die iets in die aard zegt. Virologen en gezondheidsexperts hebben al meermaals gezegd dat er een grote kans is dat het coronavirus een zogenaamde endemische ziekte wordt. Dat betekent dat het virus altijd aanwezig zal zijn, maar waarschijnlijk minder ernstig dan nu.

Mutaties

Volgens Bancel zullen wetenschappers constant moeten blijven zoeken naar mutaties, zodat de vaccins daaraan aangepast kunnen worden. De voorbije maanden zijn er in onder meer het VK en Zuid-Afrika al varianten vastgesteld en woensdag vonden Amerikaanse onderzoekers een nieuwe versie in de staat Ohio.

De vaccinmakers zijn ervan overtuigd dat hun vaccins voorlopig werken tegen de al gevonden varianten. Ook de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA gaf al aan dat dat het geval is. ‘Voorlopig lijkt het erop dat ze tegen de Britse variant zeker zouden kunnen werken, met misschien een iets lagere effectiviteit, maar wel nog hoog genoeg. Over de Zuid-Afrikaanse variant is op dit moment nog minder geweten’, klonk het in een interview met Business AM.

Het Moderna-vaccin is ondertussen goedgekeurd in de VS, het VK en Europa. De komende dagen komen de eerste Moderna-prikjes in België aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20