Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 26 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Mocht Trump weigeren de macht af te staan bij verlies dan heeft dat enorme gevolgen voor de euro

Logo Business AM
Biden vs Trump

25/09/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De Amerikaanse president Trump bracht donderdag een laatste groet aan opperrechter Ruth Bader Ginsburg, wiens stoffelijk overschot 2 dagen lang bij het Hooggerechtshof in Washington DC werd opgebaard. EPA-EFE/ALEX BRANDON / POOL

De Amerikaanse president Trump weigerde woensdag te bevestigen dat hij een vreedzame transitie of machtsoverdracht zou garanderen indien hij de verkiezingen verliest. ‘We zullen moeten afwachten wat er gebeurt’, antwoordde Trump woensdag toen de vraag hem tijdens een persconferentie werd gesteld.

Ook Kayleigh McEnany, de perswoordvoerder van het Witte Huis, bleef een dag later nog rond de pot draaien toen haar dezelfde vraag werd gesteld. ‘Hij zal de uitslag van ‘vrije en faire verkiezingen’ aanvaarden’, zei ze, maar toen haar werd gevraagd of dat ook het geval zou zijn als hij verloor, antwoordde ze nogmaals hetzelfde.

‘Trump zegt altijd gekke dingen’

Een aantal Republikeinen – die normaal liever de andere kant uitkijken wanneer Trump controversiële uitspraken doet – reageerden deze keer wel. Senaatsvoorzitter Mitch McConnell tweette dat ‘de winnaar van de verkiezingen op 20 januari wordt ingehuldigd en dat er een ordelijke transitie zal zijn, zoals elke vier jaar en dat sinds 1792’.

Volgens senator Ben Sasse (Nebraska) ‘zegt Trump altijd gekke dingen. We hebben altijd een vreedzame machtsoverdracht gehad. Dat zal niet veranderen.’

Ex-presidentskandidaat Mitt Romney tweette dat ‘een vreedzame machtsoverdracht fundamenteel is voor de democratie. Zonder dat heb je Wit-Rusland. Elke suggestie dat een president deze grondwettelijke garantie niet zou respecteren is zowel ondenkbaar als onaanvaardbaar.’

Romney heeft het niet helemaal bij het rechte eind, want de vreedzame machtsoverdracht wordt niet door de Grondwet gegarandeerd. ‘Onze Grondwet garandeert geen vreedzame machtsoverdracht, maar veronderstelt die’, schrijft prof. Lawrence Douglas in zijn boek ‘Will He Go? Trump and the Looming Election Meltdown in 2020’. ‘Politici riskeren het [meestal] niet om crises te ontlokken die hen tot politieke paria’s kunnen transformeren.’ 

Een andere, interessante invalshoek op het incident komt er van het EU-studiebureau EuroIntelligence.

Mocht Trump, ondanks een nederlaag, aan de macht vasthouden, dan zou dat niet enkel gevolgen hebben voor de VS. Ook de rest van de wereld wordt dan betrokken partij. Want dat zou een kettingreactie in gang zetten waarbij grote hoeveelheden activa uit de VS zouden worden weggehaald. Die zouden volgens het studiebureau op hun beurt in de volgende ‘veilige haven’ worden geparkeerd.

Stijgende wisselkoers zou Spanje en Italië in problemen brengen

Dat dit Europa zou zijn, lijdt weinig twijfel. Met als gevolg dat de wisselkoers van de euro in die mate zou stijgen dat landen als Italië en Spanje nog meer in de problemen zouden komen. Deze landen hebben sinds ze in de eurozone werden opgenomen meest geleden onder het feit dat ze hun munt niet kunnen devalueren. Iets dat ze anders ongetwijfeld gedaan zouden hebben, na de financiële crisis en opnieuw als gevolg van de pandemie. De compensaties die ze mochten ontvangen in de vorm van nieuwe leningen hebben ook veel minder impact op hun respectieve economieën dan wat een devaluatie als resultaat zou genereren. Mocht de euro sterk in waarde stijgen dan zou dat een nieuwe economische schok voor deze landen betekenen.

‘Want ondanks de vele hervormingen van de voorbije jaren, blijft de eurozone een schijnconstructie, die niet de middelen heeft om asymmetrische schokken op te vangen’, besluit EuroIntelligence.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks