Mobiele telefoonservice geblokkeerd van wie zich niet laat prikken als oplossing voor vaccinscepsis

De Pakistaanse overheid heeft besloten drastische maatregelen te nemen, waaronder het blokkeren van de mobiele telefoonservice in twee provincies en het opschorten van de salarissen van ambtenaren die niet zijn gevaccineerd. Ze zegt dat de maatregelen nodig zijn om de diepe scepsis over Covid-19-vaccins en over inentingen in het algemeen aan te pakken.

Pakistan worstelt al lang met desinformatie over vaccins waarvan is bewezen dat ze veilig en effectief zijn, met name voor polio. Ouders weigeren gewoonlijk polio-immunisatie voor hun kinderen, omdat ze ten onrechte geloven dat het vaccin schadelijk is en deel uitmaakt van een Amerikaans complot om de kinderen te steriliseren.

Die weigering heeft van Pakistan, naast buurland Afghanistan, het laatste toevluchtsoord voor het poliovirus ter wereld gemaakt. En nu zijn complottheorieën over de bijwerkingen van het coronavirusvaccin wijdverbreid in Pakistan. Eén van de hardnekkigste is dat mensen, na het krijgen van de coronavirusprik, binnen twee jaar zullen overlijden.

De Pakistaanse regering heeft zich het doel gesteld om tegen het einde van dit jaar tussen de 45 miljoen en 65 miljoen mensen te vaccineren, en heeft onlangs plannen aangekondigd om een miljard euro uit te geven om doses te verkrijgen. Volgens overheidsgegevens had Pakistan echter begin deze week ongeveer 3 miljoen mensen – minder dan 2 procent van de bevolking – volledig gevaccineerd sinds de vaccinatiecampagne op 3 februari begon. Het land heeft bijna 22.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd en bijna een miljoen mensen hebben sinds het begin van de pandemie positief getest op het virus.

Valse vaccinatiecertificaten

In een poging om mensen te dwingen om zich toch maar te laten vaccineren, hebben de lokale autoriteiten in twee provincies – Punjab en Sindh – plannen aangekondigd om de mobiele telefoondienst te blokkeren van inwoners die prikken weigeren. Tegelijkertijd heeft de regering in Sindh het ministerie van Financiën opdracht gegeven om vanaf juli te stoppen met het betalen van overheidspersoneel dat niet is ingeënt.

Of het allemaal zoden aan de dijk zet, is nog maar de vraag. Sinds de maatregelen zijn aangekondigd, zijn de meldingen van valse vaccinatiecertificaten enorm gestegen. Deze week heeft de politie in de havenstad Karachi personen gearresteerd die betrokken waren bij de verkoop van vervalste vaccinatiecertificaten in het grootste vaccinatiecentrum van de stad. Zo’n vals vaccinatiebewijs wordt verkocht aan ongeveer 10 euro in Pakistan, zo blijkt. Dat is best veel als je weet dat de meeste Pakistanen niet meer dan 200 euro per maand verdienen.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20