Mobiele betaalapplicaties snel aan ruim 2 miljard gebruikers

Volgend jaar zullen wereldwijd ongeveer 2,1 miljard consumenten de aankoop van producten en services met een mobiele applicatie betalen. Dat betekent een stijging met bijna 30 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Juniper Research. Opgemerkt wordt dat bij de transacties beroep zal worden gedaan op verschillende systemen, die elk in een aantal geografische markten het leiderschap zullen opeisen.

Volgens Juniper zal de Amerikaanse aanbieder PayPal wellicht de beste opportuniteiten hebben om een wereldwijd gebruikte digitale geldbeugel op de markt te hebben, gevolgd door zijn Chinese concurrenten Alipay (Alibaba) en WeChat Pay (Tencent).

“In China wordt massaal gebruik gemaakt van Quick Response (QR), maar in onder meer Europa en Noord-Amerika zal die technologie wellicht grotendeels beperkt blijven tot specifieke toepassingen die door bedrijven zoals Starbucks of Walmart worden aangeboden,” zegt onderzoeker Windsor Holden, analist bij Juniper Research. “In die regio’s kan een grotere bijval worden verwacht voor Near Field Communication (NFC), waarbij immers een grotere bescherming wordt beloofd door onder meer het gebruik van een identificatie met tokens en biometrie.”

Nieuwe partijen

Het gebruik van QR-codes zal volgens Juniper daarentegen vooral populariteit uitbouwen in markten zoals India en de Afrikaanse Sub-Sahara. “De kosten voor de implementatie van het QR-systeem blijven relatief beperkt en zullen dan ook vooral in groeimarkten een aantrekkelijke keuze zijn,” aldus Windsor Holden. “Door een grotere gevoeligheid voor virussen en phishing – te wijten aan de vereiste online verbinding – dreigt daarentegen de interesse in andere regio’s te zullen worden afgeremd.”

De onderzoekers zeggen wel dat een toenemend aantal digitale portefeuilles beide systemen zullen aanbieden. Bovendien wordt erop gewezen dat een aantal digitale portefeuilles – zoals Orange in Frankrijk – hun betaalmogelijkheden met een aantal bankservices hebben uitgebreid om aan hun consumenten een holistische financiële portfolio te kunnen aanbieden.

Tenslotte wordt ook gewezen op de marktintrede van nieuwe partijen, zoals Apple Pay, Samsung Pay of Google Pay.

In China werden vorig jaar met QR-toepassingen voor een totaalbedrag van 1,58 biljoen dollar transacties verwerkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20