Miskend, verkeerd begrepen maar het proberen waard: rode schuimwijn

Mousserende rode wijnen worden op dezelfde manier gemaakt als mousserende witte wijnen, maar ze delen niet dezelfde wereldwijde aanbidding. Ze worden vaak vergeleken met plakkerige harde snoepjes of superboete frisdrank, maar sommige van de beste zijn in werkelijkheid kurkdroog en ze smaken van etherisch licht naar robuust en gedurfd. Gevaarlijk gemakkelijk te drinken en het best gekoeld geserveerd, zijn ze een uitstekend aperitief en zelfs te schenken bij een diner of om een heerlijk dessert te vergezellen. Hier zijn 4 stijlen die je toch eens moet proberen:

Lambrusco

Regio: Emilia-Romagna, Italië
Combineert met: Drink lichtere stijlen met vijgen gewikkeld in prosciutto of parmigiano kaas. Od doe eens zot en drink bij een bolognese pasta.

Lambrusco is de boosdoener die van mousserend rood een vies woord maakte. Goedkope, erg zoete Lambrusco overspoelde de markt in de jaren 70 als een feestdrank die “binnenging als limonade”. Ondertussen kan je echter uitstekende Lambrusco vinden en veel van de beste Lambrusco tegenwoordig is droog. Lambrusco kent vijf DOC-regio’s. Het kiezen van een fles kan een uitdaging zijn, maar laat dat je niet tegenhouden.

De lichtere Lambrusco’s barsten van de wilde aardbeien, zure kersen en bloeiende viooltjes, en ze hebben zachte tannines en frisse zuren. Krachtigere stijlen geven intense bramen, gestructureerde tannines en heldere zuren met een hartige afdronk van bittere chocolade en kruiden. Lambrusco is licht sprankelend (Frizzante) en gemaakt om jong te drinken. Hij varieert van droog (Secco) tot halfdroog (Semisecco). De zoetere stijlen worden Dulce of Amabile genoemd.

Als algemene regel maakt Lambrusco Grasparossa di Castelvetro de meest gewaagde stijlen – droog, gespierd en intens. Lambrusco di Sorbara produceert delicate en lichte wijn. Lambrusco Salamino houdt het midden tussen droog en zoet, met wat tannines en een sterke fruittextuur maar een aangenaam bloemige, romige smaak. Etiketten met alleen Lambrusco daarop zijn meestal eenvoudige en vaak zoete wijnen.

Gamay

Regio: Beaujolais, Frankrijk
Combineert met: Ondanks dat deze elk menu aanvult, zweert de lokale bevolking erbij als een op zichzelf staand drankje.

Het leeuwendeel van Gamay komt uit de Beaujolais. Daarvan is slechts een klein percentage sprankelend. Qua classificatie kan op het etiket Gamay Vin Mousseux, Vin de France staan. Dat komt omdat het geen officiële categorie is die wordt erkend door de Franse appellatiewet. Mousserende Gamay wordt al jaren gemaakt, maar het is een relatief onbekende stijl. Gemaakt volgens de traditionele methode en meestal droog.

Baga

Regio: Bairrada, Portugal
Past bij: De Portugezen zijn dol Baga bij een vet speenvarken, maar een geroosterde karbonade met kan net zo goed.

Je hebt waarschijnlijk Baga geproefd, maar was je er niet van bewust. Het is de belangrijkste druif in de populaire Mateus Rosé. Maar dat is slechts één kant van deze druif. Mousserende Baga is droog, royaal van kracht, met serieuze zuren en tannine.

Shiraz

Regio: Australië
Combineert met: Haal de barbecue maar tevoorschijn. Beter nog, je favoriete curry.

Sparkling Shiraz is in Australië even iconisch als Bondi Beach. Het krachtige fruit, de zuurgraad en de tannine die je van Shiraz verwacht, maar met een frisse bruis. De fijnste versies zijn kurkdroog tot droog. Perfect voor rode wijndrinkers op een warme zomerdag.

De beste Shiraz wordt geteeld in Zuid-Australië en komt van oude wijnstokken die aan het einde van de 19e eeuw aan de wereldwijde verwoesting van Phylloxera ontsnapten. Aussies combineren het behendige gebruik van nieuwe en ouderwetse methoden om deze unieke schoonheid te creëren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20