Misdaad en wijn (of hoe miljoenkraken zoals die in Cáceres vaker gebeuren dan je denkt)

Er zijn wijnflessen in deze wereld die simpelweg niet vervangen kunnen worden. Eén daarvan is de Château d’Yquem uit 1806 die samen met 44 andere flessen in de vroege ochtenduren van woensdag 27 oktober werd gestolen bij Atrio, een tweesterrenrestaurant en hotel in Cáceres, Spanje. Hoe dat gebeurde? Wel, ze maken er ooit nog een film van. En nu we toch bezig zijn: het is zeker niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.

Maar de wijnroof van Cáceres hoort zeker bij de strafste. De politie onderzoekt de zaak, maar Atrio-eigenaar José Polo heeft een theorie over hoe de misdaad is gepleegd. Hij vertelde dat een jong Engelstalig stel om 20 uur in het restaurant had gegeten. Het koppel, dat bleef overnachten in het hotel, belde rond 1 uur naar de receptie; het wilde roomservice bestellen. Maar de keuken was gesloten. De vrouw van in de veertig die een pruik droeg en een Zwitsers paspoort had waarvan Polo nu aanneemt dat het nep is, overtuigde een hotelmedewerker die verantwoordelijk is voor het toezicht op de beveiligingscamera’s om naar de keuken te gaan en een slaatje en een dessert voor haar te bereiden.

Polo gelooft dat de jonge man die haar vergezelde op dat moment naar beneden kwam en zijn slag sloeg in de wijnkelder. Beveiligingscamera’s laten zien hoe de man de wijn stal en in zakken stopte voordat het paar ’s ochtends het hotel verliet. Op één of andere manier was hij ook in staat om de magnetische sloten op de deuren van de kelder open te breken.

Een bestelling die kan tellen

De volgende ochtend realiseerde een van de sommeliers zich dat er 45 flessen ontbraken: zeven flessen Yquem – 1806, 1883, 1884, 1891, 1899, 1900 en 1901 – met een waarde van 575.000 euro. Naast een fles La Tâche 1990 stalen de dieven 24 flessen Romanée Conti van de volgende jaargangen: 1990, 1991, 1992, 1993, 1997, 1989, 1999 2001, 2002, 2003, 2009 en 2012, waaronder zes zeldzame magnums Domaine de la Romanée-Conti Montrachet. Samen nog eens goed voor meer dan 430.000 euro waard zijn.

De Yquem uit 1806 was “geprijsd” op 350.000 euro. Polo kocht de fles in 2000 op een Christie’s-veiling. Maar in 2001 brak een sommelier per ongeluk de fles, waardoor Polo naar Bordeaux vloog om ze opnieuw te laten bottelen in het kasteel in Sauternes. Yquem-keldermeester Sandrine Garbay schonk de wijn uit 1806 in een nieuwe fles en maakte hem af met een jongere jaargang. Garbay tekende en dateerde vervolgens (25-02-2001) het etiket en verklaarde dat het een officiële 1806-botteling was.

Het was volgens Polo een zeer professionele job, wat het vermoeden doet rijzen dat het paar was ingehuurd om de overval te doen. Net als bij kunstdiefstallen is het volgens hem denkbaar dat de wijnen zijn gestolen op bestelling voor een gewetenloze privéverzamelaar en dat ze verdwijnen in een privécollectie.

Foto’s dankzij Atrio.

Er rijzen wel een paar vragen

Dat gezegd zijnde, zijn er toch een paar vragen te stellen. 45 flessen is veel wijn – en dat zou erg zwaar zijn om te dragen en te verplaatsen, zelfs als ze in tassen worden gedaan. En dan het hotel onopgemerkt uitlopen? Daar komt bij dat de dief wel erg goed geïnformeerd was: hij wist de flessen makkelijk te vinden hoewel ze verspreid waren over verschillende delen van de kelder. En, moest je het je afvragen: yep, de de gestolen wijnen waren verzekerd.

In de nieuwsberichten die in populaire media te lezen vielen over de diefstal, werd nogal gemakkelijk vermeld dat de dieven moeite zouden hebben om de wijnen door te verkopen omdat ze vanwege hun zeldzaamheid in de wijnwereld makkelijk herkend zouden worden en bovendien zijn de flessen allemaal genummerd.

Maar moeilijk gaat ook. Bronnen die bezig zijn met fraudebestrijding in de wijnsector zeggen dat het perfect mogelijk zou zijn om de wijnen te verkopen aan een anders legitieme toeleveringsketen. Het is weliswaar minder waarschijnlijk gezien de zeldzaamheid van deze flessen, maar één truck is bijvoorbeeld om ze in een grotere collectie te stoppen die op een bepaald moment te koop wordt aangeboden en hun herkomst verbergen onder andere, vergelijkbare flessen, misschien ondersteund door vervalste documenten.

De kerstroof in de French Laundry

Het zou zeker niet de eerste keer zijn, en het was ook zeker niet de eerste keer dat er voor fenomenale bedragen wijn wordt gestolen. Op kerstdag 2014 stalen dieven meer dan 300.000 euro aan wijn in de French Laundry, een beroemd restaurant met een Michelin-ster in Napa Valley, Californië. Ze braken in met een koevoet en gingen ervandoor met in totaal 76 flessen. Ze hadden duidelijk goeie smaak: in de buit zaten vijf flessen van de eerste vintage van de supercultwijn Screaming Eagle, verschillende flessen Domaine de la Romanee-Conti en vele andere zeldzame wijnen.

De wijn werd een maand later teruggevonden in North Carolina, mede dankzij een anonieme tip van een persoon die de mogelijkheid kreeg om wat van de wijn te kopen. De daders zijn echter nooit gepakt. En, geloof het of niet, er zijn nog veel grotere wijndiefstallen geweest. Wat dacht je van een diefstal die vier jaar duurde bijvoorbeeld?

Foto’s dankzij Atrio.

De truc met Two Buck Chuck

Over de hele wereld vindt je privéfaciliteiten waar wijnliefhebbers hun dierbare, waardevolle en verzamelbare wijn kunnen opslaan. In Californië is een van de meest bekende Legend Cellars, een wijnkelder uit Orange County die garandeert dat de wijnen van investeerders in optimale bewaarcondities worden gehouden voordat ze worden verkocht op een veiling of worden vrijgegeven om te worden gedronken en genoten door de eigenaren.

De vader van de manager – ene George Osumi – stal er jarenlang in het geheim de beste flessen, zonder dat iemand het merkte. Hij ging met bijna 1.000 flessen eersteklasbordeaux aan de haal, voor meer dan 3 miljoen euro in totaal, voordat hij werd gepakt. Hoe kwam hij daar zo lang mee weg? Hij verwisselde de flessen (soms tienduizenden dollars per stuk waard) en verving ze door flessen Two Buck Chuck die hij had gekocht in de plaatselijke supermarkt. Two Buck Chuck, zoals de naam suggereert, werd verkocht aan 1,99 dollar per fles. (Producent Charles Shaw heeft de prijs ondertussen verhoogd naar 2,49 dollar). Osumi werd overigens veroordeeld tot zes jaar cel.

16.000 etiketten en 60.000 flessen

Wijndieven hebben de neiging om dingen niet halfslachtig te doen. Een goed voorbeeld hiervan is de heist op de wijnmakerij Jacques Selosse. Jacques Selosse is een in de jaren 50 van de 20e eeuw in Avize opgericht champagnehuis. De eigenaren zijn Corine en Anselme Selosse. Het kleine champagnehuis produceert ieder jaar een kleine 60.000 flessen champagne van de druiven die op 7,5 hectare wijngaard groeien.

De stokken worden rigoureus gesnoeid omdat Anselme Selosse streeft naar een lage opbrengst per hectare. De jonge wijn wordt na de oogst tot juni in het volgende jaar in eiken vaten uit Bourgogne gelagerd. De jonge wijn wordt in die vaten geregeld omgeroerd. Deze “bâtonage” vindt eerst iedere week, later iedere maand plaats. De gistcellen en het bezinksel worden zo steeds weer door de jonge wijn gemengd. In juni wordt de jonge wijn met een liqueur de tirage met daarin suiker en gist gebotteld en voor de pris de mousse in de kelders gelegd. Bij het dégorgement wordt in plaats van de gangbare biet- of rietsuiker, fructose gebruikt. De dosage is zeer gering.

Het maakt dat zelfs de goedkopere flessen al snel een paar honderd euro kosten. En misschien hadden ze bij Selosse beter een deel van de enorme winsten moeten investeren in een beter beveiligingssysteem, want in 2013 slaagden dieven erin in te breken en bijna alle wijn in hun opslag te stelen – ongeveer 4.000 flessen met een waarde van ruim een ​​half miljoen euro.

Samen met de wijn stalen ze ook 16.000 nog te gebruiken etiketten, die ongetwijfeld op menig vervalste fles zijn gebruikt ondertussen. Er is nooit iemand gepakt voor de roof. We zouden zeggen: check toch eerst maar even goed voor je een pak poen neerlegt voor een fles Jacques Selosse.

4.000 dure flessen champagne is een mooie buit, maar wat dacht je van een diefstal van ongeveer 60.000 flessen eersteklas Australische vino? In 2013 vertrokken er twee enorme vrachtwagens uit de McLaren Vale, geladen met goede wijn die bestemd was voor de restaurants, wijnwinkels en bars van Sydney. Ze kwamen nooit aan. Slechts een paar kilometer buiten de stad werden ze volledig leeg aangetroffen. Wat er met de 60.000 flessen wijn van 12 McLaren Vale-wijnmakerijen is gebeurd, is – alweer – een tot nu toe onopgelost mysterie.

Foto’s dankzij Atrio.

Feestje bouwen tijdens overval met magnums Moet & Chandon

Als het gaat om klassieke overvallen met alles erop en eraan, hebben de Britten waarschijnlijk een voorsprong op hun internationale tegenhangers. In een overval die klinkt als de plot van een Guy Richie-film, slaagde een bende van zes goed georganiseerde en ongetwijfeld zeer professionele dieven er in mei 2011 om in te breken in een beveiligd pakhuis in Londen. Ze slaagden erin om de faciliteit binnen te komen, het complexe beveiligingssysteem uit te schakelen en alle CCTV te blokkeren, en laadden vervolgens met een vorklift vierhonderd kisten wijn van privéverzamelaars in een vrachtwagen. De wijn was naar schatting anderhalf miljoen euro waard.

In 2015 besloot een andere groep Britse dieven langs te gaan bij Berry Bros & Rudd – de wijnleveranciers voor de Britse koninklijke familie. Het was een goed georganiseerde klus, de dieven hadden een grondige kennis van de beveiligingssystemen en lay-out van het magazijn. In één nacht werd voor bijna 3 miljoen euro aan wijn gestolen. De dieven gingen onder meer aan de haal met door de Queen bestelde Chateau Latour en Chateau Mouton-Rothschild. Wat dit echter tot een echt geweldig overvalverhaal maakt, is het feit dat de dieven tijd hadden om een ​​feestje te bouwen tijdens de overval – verschillende magnums Moet & Chandon Champagne moesten er aan geloven.

In 2006 stalen inbrekers 600 flessen wijn uit het chique Stockholmse restaurant Ulriksdals Wärdshus. Het restaurant had een bijzondere collectie; de overvallers stalen vele premier crus classé Bordeauxs en een fles van elke vintage van 1900 tot 2000 van Château d’Yquem. De geschatte waarde van de overval was een half miljoen euro. De inbrekers sloegen toe toen de eigenaren op vakantie waren, ze schakelden het alarmsysteem uit, wrikten deuren open en namen de bewakingscamerabeelden mee op weg naar buiten.

Foto’s dankzij Atrio.

De Robin Hood van Goldman Sachs en een Rus in de bossen

Het zijn maar enkele van de ontelbare wine heists. Laten we dit verhaal afsluiten met twee bijzondere gevallen binnen ons thema. Het eerste is dat van Nick Meyer aka The Robin Hood of Goldman Sachs.

Nick Meyer bracht veel tijd door in de nabijheid van luxe als persoonlijk assistent van Goldman Sachs-president David Solomon. Uiteindelijk, na acht jaar, besloot de 40-jarige in 2016 dat hij zelf van dat goede leven wilde proeven. Meyer moest zeldzame wijn – in totaal voor zo’n 1,2 miljoen euro – van het appartement van zijn baas in Manhattan naar een huis in de Hamptons-enclave van Long Island vervoeren, maar ging in plaats daarvan de snelweg op naar North Carolina en verkocht de flessen aan een dealer daar alvorens het land uit te vluchten. Hij reisde als voortvluchtige de wereld rond: uit bankgegevens blijkt dat hij woonde in Brazilië, Argentinië, Italië, Marokko en Zwitserland. In 2018 kon de politie hem vatten op de luchthaven van Los Angeles.

Meyer moet goed hebben nagedacht over zijn behoorlijk goed uitgevoerde oplichting. Hij verkocht de wijnen onder het pseudoniem “Mark Miller”, de naam van een gerenommeerde wijnboer uit New York die in 2008 stierf. Andere valse identiteiten leken zich bezig te houden met het cultiveren van een schijn van rijkdom en afkomst: Nicolas de-Meyer, Nickola Demeyer en Nickolas Von Meyer, bijvoorbeeld.

En tot slot: we weten allemaal hoe het is. Je komt uit een lange dag op het werk, en alles wat je wil is een glas wijn drinken en ontspannen. Maar je hebt je laatste fles opgedronken en er zijn geen winkels open. Dat weerhield een man in Apatity (in Rusland, binnen de poolcirkel, vlakbij de Finse grens) er niet van om een ​​creatieve oplossing te bedenken.

Onze anonieme held kaapte eerst een gepantserd voertuig en reed er door het bos mee naar de plaatselijke supermarkt. Hij verpletterde onderweg een onschuldige Daewoo en boorde de tank langs de voorkant de winkel in. de voorkant een plaatselijk supermarktje binnenreed. Op beelden die op sociale media werden gedeeld, is te zien hoe de man vervolgens het voertuig verliet via het luik, de schade even inspecteerde en de winkel binnenstapte door het kapotte raam. Even later kwam hij buiten met één fles wijn.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20