Mini-gsm Zanco Fly is zeer populair in gevangenis

De Zanco Fly, één van de meest populaire nano-telefoons op de markt, geniet ook in de gevangenissen een opmerkelijke bijval. Dat zegt Billy Kenber, journalist bij de Britse krant The Times.

Met een lengte van amper 7 centimeter kan de Zanco Fly immers gemakkelijk langs de controles van de gevangenisbewakers worden gesmokkeld. Vorig jaar werden in de gevangenissen in Engeland en Wales in totaal 17.000 mobiele telefoons en sim-kaarten ontdekt. Daarmee zou één vijfde van alle gevangenen in het land met een telefoon kunnen worden uitgerust. Volgens een voormalig gevangenisdirecteur beschikt echter nagenoeg elke gevangene in Engeland over een mobiele telefoon.

Scanners

De Zanco Fly werd ontwikkeld door de Britse ondernemer Shazad Talib (44), die voor de productie van de telefoons naar China is uitgeweken. De apparaten werden op diverse ecommerce-platformen te koop aangeboden. “Daarbij werd soms expliciet aangegeven dat de kleine telefoon aan de detectie van de scanners van het gevangeniswezen kon ontsnappen”, benadrukt Billy Kenber. De telefoon kost ongeveer 30 Britse pond en is onder meer uitgerust met een bluetooth-verbinding voor muziek. Een gevangene die in Engeland met een mobiele telefoon wordt betrapt, dreigt tot twee bijkomende jaren cel te worden veroordeeld. De Britse regering bekijkt hoe mobiele signalen in de gevangenissen kunnen worden geblokkeerd. Shazad Talib – die miljonair is geworden met de verkoop van onder meer mini-telefoons en budget-smartphones – zegt met zijn productie vooral gemikt te hebben op liefhebbers van alternatieve ontwerpen, al geeft hij toe zich ervan bewust te zijn dat een aantal individuen hebben geprobeerd de toestellen in gevangenissen binnen te smokkelen. Talib wijst er wel dat op dat apparaten metalen onderdelen bevatten en dus door de scanners zouden moeten kunnen worden ontdekt. Hij gaf tevens te kennen te overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen partijen die zich aan de smokkel schuldig gemaakt zouden hebben. (mah)

Meer