Minder loon voor CEO’s van Belgische beursbedrijven in 2018

De topmannen en -vrouwen van de Belgische beursgenoteerde bedrijven hebben in 2018 minder verdiend dan het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van de Vlerick Business School.

De zakenschool nam de lonen van de topmanagers van 899 bedrijven onder de loep, waaronder alle Belgische beursgenoteerde bedrijven. De complete steekproef bestaat uit 15 landen.

In België kregen de CEO’s minder loon. Bij de Bel20-bedrijven lag het mediane loon op 1,875 miljoen euro, de tweede daling op rij. Twee jaar geleden was er nog een piek net boven 2 miljoen euro. Het mediane loon van CEO’s van ondernemingen uit de Bel Mid-index bedroeg vorig jaar 690.000 euro, bij de Bel Small-bedrijven was dat 465.000 euro.

Lonen verhogen?

Volgens Vlerick verdienden de Belgische CEO’s significant minder dan de collega’s in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Met Zuid-Europa zijn er weinig verschillen, en in Scandinavië liggen de lonen structureel lager.

Toch is dit geen pleidooi om de salarissen te verhogen, zegt professor Xavier Baeten van Vlerick. Eerder bleek al dat de lonen vaak samenhangen met de grootte van het bedrijf. ‘We stellen ook vast dat de beter presterende bedrijven hun CEO’s relatief minder betalen’, klinkt het.

Nog volgens het onderzoek bleek dat in België gemiddeld 36 procent van de bestuurders vrouwelijk is. De gemiddelde leeftijd van de bestuurders ligt op 59 jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20