San Francisco krijgt er nog eens duizenden nieuwe miljonairs bij

“Een fortuin komt niet in maandlonen, maar wanneer start-ups naar de beurs gaan. 2019 is het jaar waarin bedrijven als Uber, Lyft, Slack, Pinterest en Airbnb de stap naar Wall Street zullen zetten. Maar geld zal vooral verdiend worden in de regio San Francisco.”

Volgens de meest conservatieve schattingen zullen honderden miljarden dollar richting San Francisco vloeien. Enkel de beursgang van Uber zou al  meer dan 100 miljard dollar kunnen opbrengen, wat opnieuw duizenden nieuwe miljonairs in de regio zal produceren. Ter vergelijking: Bij de beursgang in 2004 werden ongeveer 1.000 Google-werknemers miljonair. Één van die nieuwe miljonairs was de massagetherapeute Bonnie Brown die vijf jaar eerder voor 450 dollar per week massages gaf in het bedrijf. In de periode vóór de dotcomcrash produceerde Silicon Valley gemiddeld 60 dollarmiljonairs per week.

San Francisco: vastgoedmarkt wordt grote winnaar

Dat San Francisco nog duurder wordt is amper in te beelden. Een appartement met één slaapkamer kost er nu 3.600 dollar (3.300 euro) per maand. Toch bereiden de inwoners van de stad zich best voor op een nieuwe geldtsunami. De kersverse miljonairs willen nu eindelijk kopen wat hen al jaren beloofd is:  huizen, wagens, boten, privé-jets…

De gevolgen zijn nu al te zien. Mensen die de voorbije maanden hun woning te koop hebben aangeboden, hebben ze opnieuw van de markt gehaald. Wanneer straks de nieuwe miljoanirs op huizenjacht gaan kunnen de prijzen enkel omhoog.

Vastgoedmakelaars wrijven zich alvast in de handen. Vorig jaar werden de helft van alle vastgoedtransacties afgesloten door lui die in de softwaremarkt aan de slag zijn.

Vastgoedbedrijven rekenen op minimum 10.000 nieuwe miljonairs, zelfs als de IPO’s maar half zo succesvol worden als door de banken wordt ingeschat.

81% van alle woningen in San Francisco kost nu meer dan 1 miljoen dollar. De prijs van een eengezinswoning zou wel eens 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) kunnen halen. Alle kopers zijn daarenboven cash-betalers.

San Francisco
Sasha • Stories via Unsplash

Niet alle tech-IPO’s zijn successen

Hoewel aandelen Google, Facebook en andere Amazons nu aan een veelvoud van hun introductieprijs noteren, zijn niet alle beursgangen succes geweest. Groupon ging naar de beurs tegen 26 dollar per aandeel en is er nu 3 dollar waard.  Snap opende tegen 27 dollar en noteert nu aan 9 dollar.

Dan is er Uber, een bedrijf dat nog nooit een dollar winst maakte en nu al jaren aan een stuk 500.000 dollar per uur verliest. Sommigen zien het bedrijf uiteindelijk failliet gaan.

Vermogensbeheerders raden hun nieuwe klanten alvast aan verstandig met hun pas verworven fortuin om te gaan. Men ontraadt vooral de aankoop van een privé-jacht.

Een ander vervoersmiddel lijkt sowieso de grote winnaar te worden van de aanstaande IPO-ronde: de elektrische fiets. Fabrikanten hebben hun voorraden in de Bay Area met 30% aangedikt. De elektrische fiets is dan ook al en tijd het meest populaire vervoersmiddel in die regio. Prijskaartje? Tussen de 7.500 en 9.500 dollar (6.600 en 8.500 euro). Zakgeld voor nieuwe miljonairs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20