Miljoen betogers eisen arrestatie van Catalaanse ex-president Puigdemont

In Barcelona hebben een miljoen mensen meegelopen in een demonstratie voor de Spaanse eenheid. Ze riepen ook dat de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont zou moeten worden gearresteerd. Gisteren al liet staatssecretaris van Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA) weten dat hij politiek asiel in België kan aanvragen.

De opkomst voor de demonstratie is enorm, met een miljoen zouden ze volgens de organisatie van de betoging zijn. Politiebronnen hielden het eerder op 300.000 Allemaal lopen ze mee om de eenheid van Spanje te beschermen. Een heel andere geluid dan vrijdagavond toen voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid in de straten een feestje bouwden nadat het parlement hierover gestemd had. Madrid reageerde meteen door zich te beroepen op artikel 155 van de grondwet en de autonomie van Catalonië af te nemen. De regionale president Carles Puigdemont werd uit z’n functie gezet en ook het hele parlement werd ontslagen. Er werden nieuwe verkiezingen aangekondigd.Uit een poll van de krant El Pais blijkt dat 52 procent van de Catalanen achter de beslissing van Madrid staan. Slechts 41 procent steunt de ex-regering van Catalonië in het uitroepen van de onafhankelijkheid. Intussen liet een woordvoerder weten dat Puigdemont gerust opnieuw mag deelnemen aan de verkiezingen, zolang hij niet veroordeeld is. Dat risico loopt hij nu immers, en dat is ook wat de meeste betogers vandaag eisten.

Asiel in België?

Puigdemont zelf toonde zich gisteren nog strijdvaardig en riep op om zonder geweld verder te blijven strijden. Vandaag zou hij in zijn thuisstad Girona gaan kijken naar een voetbalwedstrijd, uitgerekend tegen Real Madrid. Hij zou helemaal geen aanstalten maken om het land te ontvluchten, maar toch zijn er bronnen die het gerucht verspreidden dat hij politiek asiel zou kunnen zoeken in België. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had al laten verstaan dat dit een mogelijkheid zou zijn. “Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. De minister-president Puigdemont hoort daar ook bij. Dat is puur wettelijk”, zei Francken. België is één van de weinige Europese landen waar je ook als Europeaan asiel kunt aanvragen. Momenteel zou er vooralsnog geen aanvraag geweest zijn. Afwachten wat er de komende uren en dagen gebeurt. Intussen haalt Francken er in elk geval ook de Spaanse pers mee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20