Miljardairseconomie beleeft een absolute hoogconjunctuur; de piek is echter mogelijk bereikt

De miljardairseconomie kent een hoogconjunctuur, die tegelijkertijd ook een schaarste aan goederen zoals herenhuizen, jachten, horloges en privéjets creëert. Dat tekort heeft in de sector tot aanzienlijke prijsstijgingen geleid, maar vaak zijn de goederen zelfs niet beschikbaar.

Het fenomeen toont volgens het persbureau Bloomberg dat ook de rijke bevolkingsgroepen geconfronteerd worden met de schaarste en hoge prijzen die een kenmerk voor de economie van de coronapandemie zijn geworden.

Recordniveaus

“De ongelijkheid in rijkdom kende het voorbije jaar een sterke toename”, merkt Credit Suisse in een rapport op. “Bovendien kende ook de wereldwijde populatie rijken de grootste aangroei in bijna twee decennia.” Een neveneffect van die evoluties is een recordvraag naar luxegoederen en stijgende kosten voor exclusieve activiteiten.

De vraag naar privévliegtuigen is tot een absoluut recordniveau opgelopen. Het gespecialiseerde adviesbureau Argus International berekende dat er tijdens de maand oktober 323.000 vluchten met privéjets werden geregistreerd.

Dat was de drukste maand uit de geschiedenis van de sector. Verkopers van privéjets merken op dat er voor elk verkocht vliegtuig nog eens twee tot drie wachtende klanten zijn.

De vraag naar privéjets is slechts één voorbeeld van de bloeiende miljardairseconomie. Ook de interesse in duur residentieel vastgoed, jachten en verzamelobjecten is opgelopen dat zelfs hoger ligt dan het niveau dat voor de uitbraak van de coronapandemie was opgetekend.

Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar werden 523 superjachten verkocht. Dat was bijna 60 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Kunstwereld

Ook in de kunstwereld kan een gelijkaardig fenomeen worden opgemerkt. De aangroei van de miljardairspopulatie heeft hier eveneens nieuwe klanten aangebracht. Dat leidde tot een toenemende concurrentie aan biedingen, waardoor de prijzen sterk zijn opgelopen.

Recent werd bij het veilinghuis Sotheby een schilderij verkocht voor een bedrag – 3,2 miljoen dollar – dat tien keer hoger lag dan de hoogste schatting. Sotheby’s veilde vorig jaar in totaal negen kunstwerken die een prijs van meer dan 25 miljoen dollar haalden. De voorbije twee weken alleen al werden bij het veilinghuis echter veertien werken in die prijscategorie verkocht.

Er gaan volgens Bloomberg verschillende redenen schuil achter de groei van de miljardairseconomie. “Daarbij kan onder meer worden gewezen op de goede prestaties van de aandelenmarkten en het beleid van de centrale banken, die de economieën met nieuw geld overspoelen”, merkt het persbureau op.

“Deze krachten hebben dit jaar tevens tientallen nieuwe miljardairs voortgebracht. Rentetarieven die zich dicht bij recorddiepten bevinden, hebben de superrijken bovendien vaak aangezet om aankopen met krediet te financieren.”

Wel merkt Bloomberg op dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de bloeitijd van de miljardairseconomie zijn hoogtepunt heeft bereikt. “De onvrede onder de bevolking over de groeiende welvaartskloof heeft wetgevers over de hele wereld aangemoedigd om de belastingen op de rijken te verhogen”, luidt het.

“Bovendien zijn de rentetarieven opnieuw beginnen te stijgen en in China wordt een grotere nadruk op een herverdeling van de rijkdom gelegd.”

(bzg)

Meer