Miljard prikken gezet in de wereld, maar aantal Covid-gevallen steeg nooit zo snel

Het aantal besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de jongste twee weken met maar liefst 15 procent gestegen. En dat ondanks het feit dat er nu een miljard prikken met Covid-19-vaccins zijn gezet.

De wereldwijde stijging van het aantal gevallen van het coronavirus wordt voor een groot stuk veroorzaakt door de toenemende besmettingen in India, dat elke dag nieuwe records breekt. Maar het virus blijft woekeren in een groot deel van de wereld, zelfs nu vaccinaties gestaag toenemen in rijke landen en er nu wereldwijd meer dan een miljard injecties zijn gegeven.

Op zondag bereikte het zevendaagse gemiddelde van nieuwe gevallen wereldwijd 774.404. Dat is een sprong van 15 procent ten opzichte van twee weken eerder, en hoger dan het piekgemiddelde van 740.390 in januari.

Ondanks het aantal prikken dat over de hele wereld wordt gegeven – meer dan een miljard mensen hebben minstens één shot gehad – is nog lang niet genoeg van de geschatte wereldbevolking van bijna acht miljard gevaccineerd om de gestage verspreiding van het virus te vertragen.

82 procent gezet in rijkste landen

De vaccinaties zijn sterk geconcentreerd in rijke landen: 82 procent van de prikken wereldwijd is daar gegeven. Slechts 0,2 procent van de doses is toegediend in lage-inkomenslanden.

Israël loopt ver voor op een groot deel van de wereld wat vaccinaties betreft: meer dan de helft van de bevolking is nu volledig gevaccineerd. In Groot-Brittannië, waar een zeer besmettelijke en dodelijke variant werd ontdekt, is bijna tweederde van de bevolking op zijn minst gedeeltelijk gevaccineerd en het aantal nieuwe gevallen behoort er nu tot de laagste in Europa.

De Verenigde Staten hebben ook ongeveer 41 procent van de bevolking gedeeltelijk gevaccineerd en hebben het verbod op de export van grondstoffen voor vaccins versoepeld om India te helpen de ergste uitbraak ter wereld te beheersen.

Afrika straks zonder vaccins door problemen in India

India registreert elke dag meer dan een derde van alle nieuwe wereldwijde gevallen, met meer dan 300.000 nieuwe dagelijkse gevallen in de afgelopen week. De plotselinge stijging in het land, aangedreven door de verspreiding van een nieuwere variant, doet toenemende twijfel rijzen over het officiële dodental van bijna 200.000 mensen. Er sterven nu immers meer dan 2.000 mensen aan Covid-19 dagelijks. Deskundigen zeggen dat de officiële cijfers, hoe onthutsend ook, slechts een deel van de verspreiding van het virus weergeven.

India is de thuisbasis van het Serum Institute of India, ’s werelds grootste vaccinproducent. Maar slechts ongeveer 8,6 procent van de Indiase bevolking heeft ten minste één injectie met een vaccin gekregen. De sterke stijging leidde tot het besluit van de Indiase regering om de export van doses waar veel lage- en middeninkomenslanden op vertrouwden, in te houden. De uitrol van vaccins in Afrika, die al langzamer was dan in enig ander continent, zou door de opschorting binnenkort bijna tot stilstand kunnen komen.

Sterke stijging in Thailand, blijvend hoge besmettingen in VS, Europa en Zuid-Amerika

Het aantal wereldwijde gevallen stijgt volgens experts waarschijnlijk omdat meer besmettelijke virusvarianten zich verspreiden, net op het moment dat mensen de maatregelen om dat te voorkomen steeds minder in acht nemen.

In Thailand, waar gevallen maandenlang op afstand werden gehouden met strikte quarantaines en lockdowns, heeft het virus zich nu snel verspreid. Het aantal dagelijkse gevallen, dat naar mondiale maatstaven nog steeds laag is, is gestegen van 26 op 1 april tot meer dan 2.000 drie weken later.

Het aantal nieuwe gevallen in de Verenigde Staten daalt, maar blijft schrikbarend hoog – vergelijkbaar met de stijging van afgelopen zomer. Het aantal nieuwe gevallen van coronavirus blijft ook hoog in een groot deel van Zuid-Amerika. In Brazilië beginnen de gemelde gevallen af ​​te nemen, maar blijven ze hoog nadat een meer besmettelijke variant door het land scheurde en ziekenhuizen overweldigde.

Op het vasteland van Europa blijft het vaccinatietempo achter bij dat in de Verenigde Staten en Canada, en het aantal nieuwe gevallen van coronavirus blijft niet alleen bij ons bijzonder hoog, maar ook in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden. Turkije, op het kruispunt tussen Europa, het Midden-Oosten en Azië, is een andere hotspot.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20