Milaan ontsmet volledige taxivloot met ultraviolet licht

In Milaan worden alle taxi’s met ultraviolet licht behandeld, zodat reizigers de garantie hebben in een ontsmet voertuig te stappen. Dat heeft Arianna Censi, de Milanese schepen voor Mobiliteit, aangekondigd. De technologie zou tot 99,9 procent van de aanwezige virussen en bacteriën kunnen doden.

Milaan claimt de eerste stad in Europa te zijn die over deze ontwikkeling beschikt. Gehoopt wordt dat het concept ook door andere Italiaanse steden zal worden geadopteerd.

Zonnestralen

Het Italiaanse bedrijf Beghelli ontwierp het apparaat SanificaAria Mini om voertuigen met ultraviolet licht te ontsmetten. De eerste exemplaren zijn inmiddels al in een aantal Milanese taxi’s ingebouwd. Schepen Censi zegt met de ingreep de lokale taxibedrijven te willen ondersteunen.

“SanitaAria Mini heeft zijn doeltreffendheid bewezen”, merkt de schepen op. “De inzet biedt dan ook de mogelijkheid om de bescherming van de openbare veiligheid en gezondheid te optimaliseren. De technologie bootst de natuurlijke zuiverende werking van zonnestraling na om verontreinigende stoffen uit de lucht af te breken, zonder de gewoonten van de mensen te verstoren.”

“De antimicrobiële doeltreffendheid van de technologie is getest door particuliere laboratoria en door de Universiteit van Modena en Reggio Emilia, terwijl de afdeling Moleculaire Geneeskunde van de Universiteit van Padua de werking van het apparaat in praktische opstellingen heeft geëvalueerd.”

“Bijzonder opmerkelijk was de test die werd uitgevoerd in een ruimte waarin een persoon aanwezig was die met het virus Sars-CoV-2 was besmet”, merken de wetenschappers op. “Amper één uur na het inschakelen van de apparatuur was het virus niet meer in de lucht aantoonbaar. Deze apparaten zijn dus zeker nuttig om de luchtkwaliteit te verbeteren en de kans op infecties te helpen verminderen”.

Hoofdsteunen

Dankzij de kleine afmetingen van het apparaat kan SanificaAria Mini in verschillende situaties worden ingezet. De technologie kan volgens de ontwikkelaars tegen de verspreiding van het virus Covid-19 een doeltreffende bescherming bieden, maar is ook actief tegen andere ziektes van virale en bacteriële oorsprong. Dat zou ook voor de seizoensgriep gelden.

“Het apparaat wordt achter de hoofdsteunen van de voorzetels van de taxi geplaatst”, merkt schepen Censi op. “Hierdoor zijn zowel de passagiers als de chauffeur beschermd. Het apparaat creëert immers een barrière die de circulatie van het virus in de binnenruimte van de taxi verhindert.”

Het apparaat wordt aangesloten op de sigarettenaansteker van het taxivoertuig en wordt automatisch geactiveerd wanneer de auto wordt gestart. De lucht wordt door een ventilatiesysteem aangezogen en in contact gebracht met ultraviolet licht binnen het apparaat. De lucht die wordt uitgestoten, is ontsmet, waardoor de plaatselijke beschermende barrière tegen virussen en bacteriën wordt gevormd.”

“Wij hebben altijd innovaties en samenwerkingsverbanden gesteund die gericht zijn op de bescherming van de gezondheid van de Milanese burgers”, betoogt schepen Censi nog. “Onze stad onderscheidt zich door haar experimenteerdrift en wil haar inwoners tonen immer op zoek te zijn naar oplossingen die het leven verbeteren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20