Mijlpaal: BMW boekt meer dan 100 miljard euro omzet

De Duitse autobouwer BMW heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 104 miljard euro. Dat is een stijging met 7,6 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee heeft de groep voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan 100 miljard euro inkomsten gegenereerd.

De winst van de BMW Group daalde echter van 7,1 miljard euro naar 5 miljard euro. Nochtans liep de verkoop in aantallen met meer dan 2 procent op.

Luxewagens

In totaal verkocht de groep het voorbije jaar bijna 2,54 miljoen exemplaren. Dat betekende een stijging met 2,2 procent tegenover het jaar voordien.

Hoofdmerk BMW kon daarbij een stijging met 3,3 procent tot ruim 2,18 miljoen eenheden melden. Bij Rolls-Royce was er sprake van een toename met 21,6 procent tot 5.100 wagens. Mini moest echter een achteruitgang met 4,6 procent tot 347.474 eenheden noteren.

Daarnaast verkocht BMW ook 175.162 motorfietsen. Dat betekende een stijging met 5,8 procent. BMW zegt het voorbije jaar vooral in de hogere marktsegmenten goede prestaties te hebben laten optekenen.

Dat deze goede cijfers uiteindelijk niet in een hogere winst konden worden vertaald, heeft volgens het bedrijf onder meer te maken met zware legale kosten.

De Europese Commissie heeft BMW er immers van beticht om met Volkswagen en Daimler afspraken rond emissietechnologieën te hebben gemaakt. Voor mogelijke boetes heeft BMW daarbij een voorziening van 1,4 miljard euro ingeschreven.

Elektrisch

Daarnaast waren er ook belangrijke investeringen in nieuwe technologieën en modellen en de ombouw van zijn fabrieken voor de productie van elektrische wagens. Tenslotte had ook een korting-gevecht met Audi en Mercedes een impact op de winstcijfers.

BMW merkt nog op dat zijn verkoop in de Europese Unie inmiddels voor 8,6 procent uit elektrische wagens bestaat. ‘Dat cijfer moet tegen volgend jaar worden verdubbeld,’ aldus de Duitse groep.

Over drie jaar moet de portfolio van het concern vijfentwintig elektrische modellen tellen. De helft daarvan zal exclusief met een elektrische aandrijving zijn uitgerust.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20