Midden-Oosten wil minder afhankelijk zijn van buitenlandse wapenfabrikanten

Ook het voorbije jaar hebben bedrijven uit de Verenigde Staten en China de wereldwijde wapenmarkt gedomineerd. Maar in de lijst met de vijfentwintig grootste fabrikanten op de internationale wapenmarkt maakt ook het Midden-Oosten voor de eerste keer zijn opwachting. Dat blijkt uit een studie van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

De gecombineerde verkoop van wapens en militaire diensten van de bedrijven op de lijst resulteerde vorig jaar in een omzet van 361 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8,5 procent ten opzichte van het jaar voordien.

Lockheed Martin

Bedrijven uit de Verenigde Staten eisten de volledige top vijf op. Lockheed Martin was ook vorig jaar de grootste wapenverkoper van wereld, gevolgd door Boeing, Northrop Grumman, Raytheon en General Dynamics. Deze vijf bedrijven boekten vorig jaar samen een omzet van 166 miljard dollar.

In de top vijfentwintig konden in totaal twaalf Amerikaanse bedrijven worden opgemerkt. Deze ondernemingen vertegenwoordigen 61 procent van de totale verkopen van de vijfentwintig grootste wapenfabrikanten.

China eindigde met een aandeel van 16 procent op de tweede plaats. De totale verkoop steeg met 4,8 procent tot 56,7 miljard dollar. Het land had in de rangschikking vier vertegenwoordigers. Aviation Industry Corporation of China eindigde op een zesde plaats, gevolgd door China Electronics Technology Group Corporation (achtste), China North Industries Group Corporation (negende) en China South Industries Group Corporation (24ste). 

‘Chinese wapenbedrijven profiteren van de moderniseringsprogramma’s van het Chinese People’s Liberation Army,’ betoogt Nan Tian, onderzoeker bij Sipri, in een verklaring. ‘Mogelijk waren er nog verschillende andere Chinese bedrijven die voldoende omzet haalden om bij de vijfentwintig grootste wapenfabrikanten van de wereld te worden gerangschikt, maar vaak ontbreekt het aan vergelijkbare en nauwkeurige gegevens.’ 

Midden-Oosten

Met een aandeel van 3,9 procent in de totale verkopen, eindigde Rusland op de derde plaats. ‘De buitenlandse export van de Russische wapenfabrikanten wordt beperkt door sancties die voortvloeien uit het conflict in Oekraïne en de bezetting van de Krim,’ aldus Sipri. ‘Rusland heeft nog twee vertegenwoordigers in de top vijfentwintig.’

‘Het jaar voordien had het land nog drie vermeldingen. Rusland heeft een sterke defensie-industrie. Door de nationale economische situatie is de modernisering van de Russische krijgsmacht, de belangrijkste opdrachtgever voor de Russische wapenindustrie, echter vertraagd.’

De zes grootste West-Europese bedrijven vertegenwoordigden samen 18 procent van de totale omzet. Voor de eerste keer kon echter een wapenfabrikant uit het Midden-Oosten in de top vijfentwintig worden opgemerkt. Edge Group, een firma uit de Verenigde Arabische Emiraten, stond op 22ste plaats en nam 1,3 procent van de totale wapenverkopen voor zijn rekening.

‘De aanwezigheid van Edge Group in de ranglijst toont de sterke vraag in de regio naar militaire producten, gekoppeld aan een streven om de afhankelijkheid van buitenlandse wapenleveranciers af te bouwen,’ zeggen de onderzoekers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20