MG wil ontwikkeling elektrische sportwagen met crowdfunding financieren

De Britse autobouwer MG hoopt met crowdfunding de nodige financiële middelen te kunnen verzamelen om een nieuwe sportwagen te ontwikkelen. Dat heeft het Britse merk, dat inmiddels in handen is van de Chinese autogroep Saic Motor, aangekondigd.

De campagne loopt tot eind juli en MG mikt met het initiatief op een bedrag van 50 miljoen yuan (6,5 miljoen euro). Aan deelnemers aan de crowdfunding wordt een bijdrage van 10.000 yuan gesuggereerd.

Elektrisch

Een prototype van de MG Cyberster, de sportwagen die de Britse constructeur met de opbrengst van de crowdfunding hoopt te kunnen bouwen, werd tijdens de recente autoshow van Shanghai voorgesteld.

De MG Cyberster krijgt een elektrische aandrijving, die een vermogen van 330 kilowatt zou kunnen genereren. De wagen zou op drie seconden vanuit stilstand een snelheid van honderd kilometer per uur kunnen halen. Met een opgeladen batterij zou de MG Cyberster een afstand van 800 kilometer kunnen afleggen.

De wagen zou aan de prijs van ongeveer 34.500 euro te koop worden aangeboden. Experts merken op dat MG met de Cyberster terugkeert naar zijn roots als constructeur van kleine sportwagens voor twee personen.

‘Indien MG met de crowdfunding niet voldoende middelen kan verzamelen om de ontwikkeling van de nieuwe sportwagen te financieren, krijgen de deelnemers aan de campagne uiteraard hun geld terug’, luidt het.

Roemrijk

MG kan op een roemrijke geschiedenis terugkijken. Het bedrijf, gevestigd in Longbridge (Birmingham), produceerde 200.000 wagens. Op zijn hoogdagen in de jaren zestig was Longbridge de grootste autofabriek van het Verenigd Koninkrijk. Er werkten toen 26.000 mensen in de fabriek.

Daarna ging het echter pijlsnel achteruit. Net zoals een aantal andere Britse automerken kreeg ook MG het steeds moeilijker om te overleven. Vijftien jaar geleden werd het faillissement van de autobouwer uitgesproken. Daarbij gingen zesduizend arbeidsplaatsen teloor. Het merk werd twee jaar later echter door Shanghai Automotive (Saic) overgenomen.

Vorig jaar haalde de Britse autobouwer een verkoop van 18.500 exemplaren. Dat betekende een stijging met 41 procent tegenover het jaar voordien. Dit jaar wordt gerekend op een verkoop van 30.000 wagens. De Britse constructeur, die onder de naam Morris Garages van start ging, viert over drie jaar zijn eeuwfeest.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20