In Mexico zijn deze maand al 2.764 mensen vermoord

In Mexico zijn deze maand al 2.764 mensen vermoord. Dagelijks laten tientallen mensen het leven in een moordpartij. Voor de eerste 10 maanden van dit jaar staat de teller op 23.968. Het gaat om een absoluut record in de recente geschiedenis van het land.

Het geweld treft iedereen en overal op uitzondering van de staat Yucatán, waar amper misdaden worden geregistreerd. Dat staat in schril contrast met de staat Baja California Sur, waar talrijke Amerikanen van hun pensioen genieten. Daar werden dit jaar al 536 moorden genoteerd. In 2014 waren er dat ‘amper’ 84 geweest.

Geweld slorpt bijna één vijfde Mexicaanse economie op

Eerder dit jaar publiceerde het Mexican Institute for the Economy and Peace een rapport waarin te lezen stond dat het voorbije jaar 18 procent van het bruto binnenlandse product door geweld was vernietigd. Opgemerkt werd dat de kost van de criminaliteit en geweld in Mexico is opgelopen tot 1.335 dollar per hoofd van de bevolking.

In een aantal regio’s, waar nog met grotere concentraties van criminaliteit moet rekening worden gehouden, lopen die kosten volgens het rapport nog veel hoger op. In de deelstaten Colima en Guerrero zou immers gewag moeten worden gemaakt van een kost van respectievelijk 2 tot 3 keer dat bedrag.

“Geweld en criminaliteit creëren een last op de veiligheid van het land die door alle bewoners moet worden gedragen,” benadrukte Patricia de Obeso, coördinator van het Mexican Institute for the Economy and Peace. “Die kost komt bovendien neer op meer dan één maand salaris van de gemiddelde Mexicaanse werknemer.”

In 2012 bleef 98% van de moorden onopgelost

Er wordt op gewezen dat criminaliteit niet enkel directe uitgaven ““ zoals investeringen van de overheid in veiligheidsdiensten en bestedingen van ondernemingen en particulieren aan veiligheidsmaatregelen ““ veroorzaakt, maar ook onrechtstreekse kosten ““ zoals het effect van criminaliteit op het imago van het land of het verlies van een broodwinner van het gezin ““ heeft.

Daarbij werd opgemerkt dat de sociale vrede in Mexico het voorbije jaar met 4,3 procent is teruggevallen, nadat de twee jaar voordien een status-quo werd genoteerd. Er wordt vooral gewezen op de toename van het aantal moorden, waarbij vorig jaar 16,7 feiten per 100.000 inwoners moesten worden vastgesteld. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien.

Verder blijkt dat 60 procent van de moorden met een vuurwapen worden gepleegd. In Mexico bleef in 2012 ruim 98% van de moorden onopgelost.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20