Mexico City is de meest geconnecteerde stad van de wereld

Mexico City is de meest geconnecteerde stad van de wereld. De Mexicaanse hoofdstad biedt inwoners en bezoekers een recordaantal locaties met gratis toegang tot wifi aan. Dat blijkt uit een rapport van uitgever Guinness World Records, die in Mexico City een stedelijk netwerk met 21.500 gratis wifi-hotspots aantrof.

Mexico City gaat in de wereldwijde ranglijst de Russische hoofdstad Moskou vooraf. Daarna volgen de Aziatische metropolen Seoul en Tokio.

Internet is een recht

“Toen tijdens de coronapandemie de scholen in de stad gedurende meer dan een jaar hun deuren dienden te sluiten, gebruikten vele studenten de dienst om online cursussen te kunnen volgen”, verduidelijkt Claudia Sheinbaum, burgemeester van Mexico City, het nut van het aanbod.

“Internettoegang is een recht voor iedereen. Dat geldt vooral voor kansarme gezinnen die thuis geen verbinding kunnen betalen. Investeringen in technologie heeft geen zin indien de toepassingen geen meerwaarde voor de inwoners – vooral de meest gemarginaliseerde bevolkingsgroepen van de stad – bieden.”

“Met de uitrol van een uitgebreid netwerk van gratis toegangspunten hebben we op die behoefte proberen in te spelen.”

Onder meer het openbaar vervoer is in Mexico City – een stad met negen miljoen inwoners – een grote aanbieder van gratis wifi. De overheid heeft aangekondigd het netwerk nog verder te zullen uitbreiden. Daarbij wordt gedacht aan toegangspunten in het basisonderwijs, de middelbare scholen en de universiteitscampussen.

Besparing

“De explosie van de gratis wifi-hotspots in Mexico City vond drie jaar geleden plaats”, verduidelijkt José Antonio Peña Merino, hoofd van het Digital Public Innovation Agency. “Op dat ogenblik telde het stedelijke internet amper 98 hotspots.”

“De aanleg van het gratis netwerk heeft de bewoners van Mexico City ook geen enkele kost bezorgd. Integendeel, over een periode van twee jaar tijd kon de stad op haar internet-contracten een besparing van 864 miljoen pesos (41,8 miljoen dollar) melden.”

Het gratis online netwerk werd geleverd door telecomoperator Telmex, eigendom van Carlos Slim, de rijkste man van Latijns-Amerika.

“De gratis toegangspunten genereren wekelijks 2,8 miljoen verbindingen, waarbij 3,3 terabyte aan data wordt gebruik”, merkt Rodolfo Alberto Sánchez García, commercieel directeur van Telmex, op. “Dat komt overeen met 58 miljoen video’s in high definition.”

Uit cijfers van het Mexicaanse National Institute of Statistics and Geography (Inegi) blijkt dat het nationale internet vorig jaar meer dan 84 miljoen gebruikers telde. In de stedelijke gebieden had 78,3 procent van de inwoners toegang tot het internet, maar op het platteland viel dat cijfer terug tot 50,3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20