Mexicaanse stad weigert vestiging Amerikaanse brouwerij

De inwoners van de Mexicaanse stad Mexicali hebben de bouw van een brouwerij van het Amerikaanse concern Constellation Brands afgewezen. Dat is de uitkomst van een referendum dat over de plannen van de Amerikaanse groep in de stad is gehouden.

De inwoners vrezen vooral Constellation Brands – die van biergigant AB InBev de rechten op Corona en Modelo voor de Noord-Amerikaanse markt in handen heeft – de lokale watervoorraden zou uitputten.

Obrador

Waarnemers vrezen echter dat de beslissing bijdraagt tot een verdere uitholling van het vertrouwen van investeerders in de Mexicaanse economie onder leiding van de linkse president Andres Manuel Lopez Obrador.

Mexicali is een stad van ongeveer driekwart miljoen inwoners, gelegen op de grens van Mexico met de Amerikaanse staat Californië. Constellation Brands had met de vorige Mexicaanse regering een akkoord over de nieuwe brouwerij in Mexicali gesloten. Met het project is een investering van 1,4 miljard dollar gemoeid.

Het project is één van de grootste buitenlandse investeringen in Mexico van de voorbije jaren, maar onder meer onder druk van Lopez Obrador werd het project alsnog aan een referendum onderworpen.

Hetzelfde was eerder al gebeurd met de bouw van de nieuwe Mexico City Airport, die eveneens na een volksraadpleging diende te worden stopgezet. Bij dat luchthavenproject was sprake van een investering van 13 miljard dollar.

‘Het feit dat herhaaldelijk wordt teruggekomen op akkoorden die eerder zijn gesloten, dreigt het vertrouwen van investeerders in Mexico fundamenteel te ondermijnen,’ aldus de Mexicaanse ondernemersfederatie Coparmex. ‘President Lopez Obrador dreigt daarmee het land te zullen vernietigen.’

Opkomst

De opkomst voor de referendums was zowel bij de luchthaven van Mexico City als bij de nieuwe brouwerij in Mexicali bijzonder beperkt. ‘Slechts 4,6 procent van het electoraat van Mexicali heeft aan de volksraadpleging deelgenomen,’ benadrukt Coparmex. ‘Bij de luchthaven was dat zelfs minder dan 1 procent.’

Constellation Brands heeft met klem tegengesproken dat zijn activiteiten een bedreiging zouden kunnen vormen voor de lokale waterbevoorrading. Het Amerikaanse concern heeft gezegd mogelijk andere locaties te zullen zoeken indien Mexico voor problemen zou blijven zorgen.

Lopez Obrador ontkende dat zijn regering zich verzet tegen buitenlandse investeringen. De president benadrukte bereid te zijn om met Constellation de mogelijkheden voor een alternatieve site te bestuderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20