Mercedes wil Tesla het vuur aan de schenen leggen met een eigen netwerk van snellaadpalen

Mercedes heeft plannen om een wereldwijd netwerk van 10.000 snellaadpalen uit te bouwen. De Duitse wagenproducent hoopt zo de concurrentie te kunnen aangaan met Tesla, de grote concurrent op de westerse markt van elektrische wagens

Waarom is dit belangrijk?

Tegen 2035 zullen voertuigen met een verbrandingsmotor in Europa verboden zijn. Het komt dan ook als geen verrassing dat de autoproducenten zich meer en meer beginnen toe te spitsen op de productie van elektrische wagens. Voorts maken sommige producenten ook werk van een eigen netwerk van laadstations. Het gebrek aan laadpunten is namelijk een van de grote hinderpalen voor de verdere groei van de elektrische auto.

In het nieuws: Mercedes wil een wereldwijd netwerk van zo’n 10.000 snellaadpalen uitbouwen. Dat heeft Ola Källenius, topman van de Duitse automaker, bekendgemaakt tijdens de techbeurs CES in Las Vegas.

  • Concreet zullen de laders een vermogen tot 350 kilowatt hebben. Daarmee kan tot 30 kilometer bereik per minuut worden geladen.
  • Mercedes wil begin dit jaar al een eerste laadstation lanceren in Noord-Amerika. Later volgen Europa en China.
    • Het is geen toeval dat Mercedes het project start aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Het Duitse bedrijf kan in de Verenigde Staten in aanmerking komen voor een subsidie. De regering-Biden heeft 7,5 miljard dollar uitgetrokken voor een landelijk netwerk van 500.000 laadpalen voor elektrische voertuigen.
  • Mercedes zal het netwerk bouwen met verschillende partners, waaronder het zonne-energiebedrijf MN8 Energy. “In de VS zal de investering de komende zes tot zeven jaar iets meer dan 1 miljard euro bedragen”, klonk het in Las Vegas. “De kosten zullen gedeeld worden met MN8 Energy.
  • Hoe dan ook wil Mercedes de concurrentiestrijd aangaan met Tesla. Musks bedrijf beschikt wel al over een netwerk van zo’n 40.000 snellaadpalen. De Duitse wagenproducent heeft dus nog heel wat werk voor de boeg.

Duurzame transitie: De uitrol van snellaadpalen past binnen het plan van de wagenproducent om meer dan 40 miljard euro (42,5 miljard dollar) te besteden aan de elektrificatie van zijn wagenpark tegen het einde van dit decennium.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20