Mens blijkt wel degelijk verantwoordelijk voor steeds extremere regenbuien

Menselijke activiteit, zoals de uitstoot van broeikasgassen en verandering in landgebruik, zijn wel degelijk een sleutelfactor in de extreme neerslag die steeds meer overstromingen en aardverschuivingen over de hele wereld veroorzaakt, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Waarom is dit belangrijk?

Als de opwarming blijft toenemen, zullen we nog meer intensere perioden van extreme neerslag krijgen.

In de afgelopen jaren is het aantal overstromingen en aardverschuivingen toegenomen als gevolg van extreme neerslag. Natuurlijke variaties in het klimaat, zoals El Niño-Southern Oscillation (Enso) spelen daar een rol in. Maar zoals de nieuwste modelstudie aantoont, dragen uitstoot van broeikasgassen en veranderingen in landgebruik, wel degelijk bij aan de ernst van zo’n extreme gebeurtenissen.

In de studie keken UCLA-onderzoekers naar wereldwijde klimaatgegevens om te checken of de mens de extreme neerslag (deels) had veroorzaakt. Door meerdere datasets van neerslag te analyseren, konden de onderzoekers een ​​bredere blik op de situatie krijgen. Zo vonden ze bewijs van menselijke activiteit die extreme neerslag in alle gevallen beïnvloedde.

Warmere lucht, meer waterdamp, meer regen

Het is enorm belangrijk om de menselijke invloeden in veranderende neerslagpatronen te identificeren. Dat stelt ons in staat om watervoorraden te beheren en andere maatregelen te plannen. Tot nu toe waren er enkel neerslagdata per land, maar het onderzoeksteam van UCLA slaagde erin om een globale set te maken d.m.v. machine learning.

Door de mens veroorzaakte klimaatverandering, zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. Een bepaalde natuurlijke reactie koppelt warmere temperaturen aan extreme neerslag. Over het algemeen is dat de voornaamste oorzaak: warmere lucht kan meer waterdamp kan bevatten en dat voedt stormen.

Hoewel er regionale verschillen zijn en sommige plaatsen net droger worden, stelt de data dat de intense regenval wereldwijd toeneemt. Dat betekent dat de regenachtigste dagen van het jaar natter worden. Veranderingen in het aantal dagen met zeer zware regenval zijn ook een probleem. Korte, intense periodes van regenval kunnen leiden tot plotse overstromingen, met verwoestende gevolgen voor de infrastructuur en het milieu.

Als de opwarming blijft toenemen, zullen we nog meer en nog intensere perioden van extreme neerslag krijgen, en ook extreme droogte.

(bzg)

Lees meer: De cryosfeer van de aarde krimpt elk jaar met gebied dat bijna drie keer groter is dan België

Lees meer: Al twee hittegolven haalden 50 graden in noordelijk halfrond deze zomer. Wat is er echt aan de hand?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20