Meme-aandelen maken furore deze week: na GameStop schieten ook de cannabisaandelen de hoogte in

De zogenaamde meme-aandelen doen het bijzonder goed deze week. Na een opmerkelijke hausse van de gamewinkelketen GameStop eerder deze week schoten ook de cannabisaandelen donderdagavond de hoogte in. Al gaat er wel een heldere verklaring schuil achter die stijging.

De Verenigde Staten zetten volgende week een stapje dichter om cannabis te legaliseren op federaal niveau. Op dit moment bepaalt iedere staat in principe zelf welke wetgeving ze toepassen met betrekking tot de plant. Daardoor is het in sommige staten (bijvoorbeeld New York) perfect legaal om recreatief cannabis te gebruiken, terwijl er in andere staten (bijvoorbeeld Kansas) nog een strikt verbod geldt.

Daar komt binnenkort misschien verandering in. Het Huis van Afgevaardigden gaat volgende week namelijk stemmen over een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren.

Uit lijst van door de staat gecontroleerde stoffen halen

Het gaat hier om een wetsvoorstel genaamd de “Marijuana Opportunity, Reinvestment and Expungement (MORE) Act”. Concreet zou de nieuwe wet cannabis van de lijst van door de staat gecontroleerde stoffen halen. Het voorstel is er gekomen op initiatief van Jerrold Nadler, voorzitter van de Commissie Justitie van het Huis. Een eerdere versie van het wetsvoorstel werd tijdens een zitting in 2020 goedgekeurd, maar strandde later in de toen door de Republikeinen gecontroleerde Senaat.

Het regelgevend comité zal de maatregel maandagmiddag officieel behandelen in een vergadering om deze voor te bereiden op een bespreking in de plenaire vergadering, onder meer door te bepalen welke amendementen worden opgenomen in het wetsvoorstel.

Cannabisaandelen fors de hoogte in

Kort na de bekendmaking van het nieuws schoten de wietaandelen fors de hoogte in. Het aandeel van Tilray heeft de handelsdag donderdag bijna 22 procent in de plus afgesloten. Canopy Growth schoot ruim 11 procent hoger en Aurora Cannabis deed er 10,5 procent bij. Nabeurs werd er een vervolg gegeven aan die stevige stijgingen.

Het lijkt wel de week van de meme-aandelen te zijn. Een meme-aandeel is een aandeel dat de hoogte wordt ingestuwd door beleggers op sociale media, zoals de Reddit-groep WallStreetBets.

Sinds de start van deze handelsweek is de aandelenkoers van de gamewinkelketen GameStop gestegen met ruim 55 procent (gebaseerd op de slotkoers van donderdag). Analisten spraken dinsdag van een zogenaamde gamma squeeze. Dat is een short squeeze die bewerkstelligd wordt door de aankoop van koopopties. Woensdag en donderdag werd een vervolg gegeven aan die hausse doordat voorzitter Ryan Cohen 100.000 aandelen van GameStop had gekocht.

Het aandeel van de Amerikaanse cinemaketen AMC Entertainment is nog zo’n populaire meme-aandeel. Ook dit aandeel heeft deze week al stevige koerswinsten geboekt. De koers is tussen maandag en donderdag gestegen met bijna 30 procent.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20