Redditbeleggers bundelen terug de krachten: meme-aandeel Bed Bath & Beyond stijgt tegen beter weten in

‘Meme-aandeel’ Bed Bath & Beyond is nog niet aan het einde van de rit, nadat het bedrijf vorige week bekend maakte krap bij kas te zitten. Voor de derde dag op rij stijgt het aandeel van het retailbedrijf. Dit heeft het te danken aan individuele beleggers die de krachten bundelen via sociale media.

Waarom is dit belangrijk?

Door de georganiseerde inkoop van het $BBBY aandeel is de prijs verdriedubbeld in drie dagen. Als dit blijft stijgen kan dit kostelijk worden voor de investeerders die het aandeel hebben geshort.

In het nieuws: Kleine beleggers kopen in grote mate aandelen van het op sterven na dode Bed Bath & Beyond. Het bedrijf maakte vorige week bekend een faillissement te overwegen na wederom slechte kwartaalcijfers. Ook andere meme-aandelen flakkeren weer op.

 • Op 5 januari schoot de al lage beurskoers van Bed Bath & Beyond verder de dieperik in, na de mededeling van een mogelijk faillissement. Investeerders maakten hier gebruik van om het aandeel te shorten.
  • Shorten gebeurt wanneer een investeerder speculeert op een waardevermindering van een aandeel. Indien de prijs van het aandeel stijgt, brengt dit voor een short-seller verlies met zich mee.
 • Individuele beleggers gingen in een ‘tegenoffensief’ door dit aandeel massaal in te kopen, waardoor de prijs terug begon te stijgen. Dit wordt gedaan om de grote, meestal institutionele, beleggers een hak te zetten.
 • Belangrijk hierbij is dat ondanks de prijs van het aandeel stijgt, de onderliggende waarde dezelfde blijft. Bed Bath & Beyond heeft nog steeds slechte verkoopcijfers en een slechte cashpositie.
 • Ook andere meme-aandelen GameStop en AMC zagen terug een stijging in de prijs van hun aandeel.

Bed Bath & Broke

Bed Bath & Beyond zat al enige tijd in slechte papieren. 

 • De tegenvallende verkoopcijfers zorgden voor problemen. Het bedrijf stuurde een ‘going concern’ waarschuwing uit. Dit wil zeggen dat de noodlijdende onderneming voorlopig wel nog voldoende liquide middelen heeft om zijn operaties te blijven uitvoeren, maar het niet goed gaat.
 • Er wordt nu gekeken naar mogelijke oplossingen om het bedrijf in leven te houden. Extra kapitaal, herstructureringen en ontslagrondes zitten bij die mogelijkheden, maar een faillissement evenzeer.
 • Het aandeel werd na de aankondiging negen keer meer verhandeld dan op een gewone dag.

Meme-aandelen

 • De stijging van het schijnbaar waardeloze aandeel doet terugdenken aan de short-squeeze van het GameStop aandeel in januari 2021. Individuele beleggers organiseerden zich toen voor de eerste keer via sociale mediawebsite Reddit om de prijs artificieel de hoogte in te duwen.
 • Na het succes met GameStop volgenden nog andere gelijkaardige inkoopacties met aandelen van onder andere AMC, Nokia en Blackberry.
 • Bloomberg rapporteerde dat het totale verlies voor de hedge funds neerkwam op zo’n zes miljard dollar.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20