Meetingmoeheid: 85 procent van Belgen en Fransen geconfronteerd met onnodige vergaderingen

Slecht voorbereide vergaderingen, gekscherend worden ze wel eens het kwaad van de 21e eeuw genoemd. Het internationale onderzoeksbureau YouGov heeft Belgische en Franse werknemers gepeild naar hun ervaringen met de kwestie.

In België besteedt meer dan de helft van de Belgen het equivalent van één dag per week aan vergaderingen. Telewerken heeft deze tendens natuurlijk niet gekeerd, want vergaderingen kunnen ook op afstand worden gehouden, wat kan bijdragen tot hun gebrek aan effectiviteit.

Het grootste probleem met vergaderingen is niet zozeer hun aantal, maar hun inefficiëntie en slechte voorbereiding. 85 procent van de Belgen wordt nog steeds geconfronteerd met nutteloze vergaderingen, tegenover 86 procent van de Fransen. Dat meldt YouGov, dat duizenden werknemers heeft ondervraagd op verzoek van Comet Meetings, een bedrijf dat gespecialiseerd is in co-meetinggebouwen in steden. Slechts 13 procent van de Belgische werknemers vindt al hun vergaderingen nuttig.

Vlaamse werknemers minder goed voorbereid

72 procent van de Belgen zou graag zien dat vergaderingen beter worden georganiseerd, tegenover 73 procent van de Franse werknemers. Belgische en Franse werknemers geven toe dat respectievelijk 70 procent en 68 procent nooit adequaat zijn getraind om op succesvolle wijze een meeting te houden.

Er zijn overigens ook regionale verschillen, waarbij de werknemers in Brussel het best voorbereid zijn (40 procent), tegenover Wallonië (31 procent) en Vlaanderen, dat op de laatste plaats komt (28 procent).

(lb)

Meer