De meeste ski-ongevallen gebeuren met ervaren wintersporters

Het zijn niet de groentjes op de skipiste die het grootste risico op een ernstig letsel lopen, want de meeste serieuze ongevallen gebeuren met ervaren wintersporters. Zowat 80 procent van wie een bekkenfractuur of een andere breuk oploopt, heeft veel ervaring op skilatten of een snowboard.

Bij snowboarders komen hersenschuddingen en onderarmbreuken vaker voor. Ze krijgen bijna twee keer zo vaak een hersenschudding doordat ze sneller op hun hoofd vallen. Onderarmbreuken komen bijna drie keer zo veel voor, doordat zij zich bij een val eerder opvangen met de armen. Skiërs krijgen vaker te maken met beenbreuken en kniebandletstel. Volgens Kees Bartlema, traumachirurg bij Traumacentrum LUMC lijkt ook een bekkenbreuk vaker voor te komen onder skiërs. Dit kan te maken hebben met de houding tijdens de val. Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode.

Overmoed

Waarom zijn het de meer ervaren wintersporters die vaker en harder vallen? Eén woord: overmoed. Ervaren skiërs en snowboarders zijn vaak overmoedig, zoeken de uitdaging op en kiezen de moeilijke pistes uit, volgens de onderzoekers. Dat gaat gepaard met hoge snelheden waardoor je harder kunt vallen en sneller te maken krijgt met ernstig letsel.

Dertiger

Het onderzoek bevestigt overigens de bevindingen van een ander, een Amerikaans, van eerder dit jaar. Daar liet de National Ski Area Association alle ongevallen in kaart brengen waarbij de skiër of snowboarder op de skipiste iets brak of erger. Het profiel dat daaruit voortkwam was een 30-jarige ervaren skiër die een helm droeg en te snel ging op een blauwe piste. Zeven van de 10 ernstige skiongevallen waren het gevolg van botsingen, veroorzaakt door te snel gaande snowboarders of skiërs. Een overweldigende meerderheid van de skiërs en snowboarders die breuken oplopen of erger blijken ook mannen te zijn.  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20