Meest competitieve economie moet in Azië worden gezocht

De Verenigde Staten hebben tegenover vorig jaar aan concurrentiekracht ingeboet. Dat blijkt uit het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum (WEF). De nieuwe ster aan het firmament is Singapore.

De Aziatische stadstaat dankt zijn leidersplaats onder meer aan zijn ultramoderne infrastructuur en een sterke samenwerking tussen arbeid en management. Hongkong staat op een derde plaats, gevolgd door Nederland en Zwitserland.

Handelsspanningen

‘Ondanks het verlies van de eerste plaats, blijven de Verenigde Staten een grootmacht van innovatie,’ zegt Saadia Zahidi, hoofd van het Centre for the New Economy and Society bij het World Economic Forum. ‘Het land is ook de meest concurrerende grote economie ter wereld.’

‘Ondanks signalen van een mogelijke toekomstige vaardigheidskloof, blijken de Verenigde Staten in vergelijking met andere landen bovendien nog altijd relatief gemakkelijk in staat geschoolde arbeidskrachten te vinden.’

De auteurs van het rapport zeggen dat het nog te vroeg is om een aantal recente ontwikkelingen in de wereldeconomie nu al perfect te kunnen beoordelen. Daarmee verwijzen ze vooral naar de toenemende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, die elkaar al honderden miljarden dollar invoerheffingen hebben opgelegd. 

Tegelijkertijd konden ze echter vaststellen dat een aantal economieën ook van de handelsconflicten heeft kunnen profiteren. ‘Vele bedrijven zijn immers op zoek gegaan naar alternatieven voor hun Chinese activiteiten,’ aldus het rapport.

Vietnam

‘Vietnam stond bijvoorbeeld vorig jaar op de 77ste plaats,’ benadrukt Saadia Zahidi. ‘Dit jaar is het land opgeklommen tot een 67ste positie. Vietnam is een van de landen die van de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen heeft kunnen profiteren en een aantal extra investeringen heeft kunnen aantrekken. Daardoor is het land ook op weg om zich als een regionaal handelsknooppunt te profileren.’ 

Zahidi waarschuwt wel dat de beperkende handelsmaatregelen gepaard lijken te gaan met een verlies van het ondernemersvertrouwen. Dit kan volgens haar op de wereldeconomie een negatieve impact hebben.

België bezet de 22ste plaats. Dat betekende een plaats verlies tegenover vorig jaar. Op het gebied van macro-economische stabiliteit voert België de wereldwijde rangschikking aan. Daarentegen haalt ons land slechte scores op informatica en arbeidsmarkt. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20