Lucratiever dan auto’s, horloges of kunst: uw wijnkelder

Volgens gegevens van het onderzoeksbureau Knight Frank, waarover The Times bericht, zijn uitzonderlijke flessen wijn in 10 jaar tijd met liefst 127 procent in waarde gestegen.

Uw kelder kan u geld opleveren. De waarde van uitzonderlijke wijnen is in 2020 met 13 procent gestegen. Dat is beter dan auto’s (+6 procent), horloges (+5 procent) of zelfs kunst, die tijdens de pandemie een verlies van 11 procent moest incasseren.

Aangezien doorverkoop niet belast wordt als het geen deel uitmaakt van een commerciële activiteit – u kunt uw goede wijnen op een groot aantal platforms doorverkopen – kunnen topwijnen u veel geld opleveren.

Franse wijnen

En het zijn vooral Franse wijnen die het meest in de smaak vielen. Dit komt doordat de hoeveelheid Franse wijnen beperkt is, met name door het systeem van appellations. Dat is een wettelijk gedefinieerde en beschermde geografische aanduiding die wordt gebruikt om aan te geven waar de druiven voor een wijn werden verbouwd. Dat werkt een beperking van het aanbod in de hand, waardoor de vraag en de prijs kunnen blijven stijgen.

Volgens Steve Bishops, de wijnspecialist van Elite Wine and Whisky, moeten flessen minstens 10 jaar bewaard worden om er geld aan te verdienen. Hij raadt zelfs een specifieke mix aan: 50 tot 60 procent Bordeaux, 10 procent Champagne, Côtes-du-Rhône en/of Bourgogne.

De meest lucratieve wijn van het jaar is de bourgogne Georges Roumier 2012, waarvan de prijs met 74,5 procent is gestegen tot meer dan 20.000 euro voor 12 flessen.

Houd er echter rekening mee dat de platforms voor de doorverkoop van wijn naast de verzendkosten ook andere kosten aanrekenen. Bovendien raden de meeste wijnbeleggers een beginportefeuille van 10.000 euro aan. Volgens Steve Bishops kunt u gaan voor een Mouton Rothschild (3.500 euro tot 4.500 euro voor 6 flessen), Château Montrose of Château Cos D’Estournel.

Het spreekt voor zich, maar kies voor wijnen die meer dan 10 jaar kunnen worden bewaard.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20