‘Meer groen in gevangenissen leidt tot minder geweld’

In gevangenissen met meer groen komen geweld en zelfverwonding minder vaak voor, zo blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Birmingham. 

Onderzoekers hebben het percentage groene ruimte – meer bepaald bomen, tuinen en struikgewas – in gevangenissen in Engeland en Wales in kaart gebracht en dit vergeleken met cijfers over incidenten van zelfverwonding, aanvallen op personeel en geweld tussen de gevangenen zelf. 

Daarnaast hielden ze rekening met de ouderdom en de specifieke functie van de verschillende inrichtingen, alsook hun capaciteit, het veiligheidsniveau, en of er mannen, vrouwen of jonge gedetineerden opgesloten zaten. 

Minder incidenten

Uit hun bevindingen, gepubliceerd in het vaktijdschrift Annals of the American Association of Geographers, blijkt dat de gevangenissen met meer groene ruimte minder gevallen meldden van zelfverwonding en geweld. 

Zo zou een kleine toename van 10 procent groene ruimte in een gevangenis het aantal aanvallen tussen gevangenen al met 6,6 procent kunnen verminderen, aldus de onderzoekers. Incidenten van zelfverwonding zouden met 3,5 procent dalen en aanvallen op personeel met 3,2 procent. 

‘Belangrijk ontwerpelement’

‘Onze studie toont duidelijke en aantoonbare voordelen van de aanwezigheid van groene ruimte voor gevangenen in alle categorieën van gevangenissen’, zei hoofdonderzoeker Dominique Moran van de Universiteit van Birmingham. ‘Het is duidelijk dat het opnemen van groene ruimte een belangrijk ontwerpelement moet zijn voor nieuwe gevangenissen en huidige gevangenissen moeten bestaande buitenruimtes waar mogelijk ombouwen om meer groene ruimte te bieden.’

Volgens de onderzoekers bewijst hun onderzoek dat voldoende groene ruimte niet alleen nuttig kan zijn in scholen en ziekenhuizen, maar dus ook in gevangenissen. Ze benadrukken dat de cijfers van zelfverwonding en geweld in gevangenissen in Engeland en Wales op dit moment bijzonder hoog liggen. In de 12 maanden tot september 2019 werden er in totaal zo’n 61.000 gevallen van zelfverwonding opgetekend. In dezelfde periode waren er meer dan 33.000 vechtpartijen tussen gevangenen en meer dan 10.000 aanvallen op gevangenispersoneel. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20