Meer en meer topfiguren Chinese techbedrijven zetten stap opzij: “Jeff Bezos van China” niet langer actief als CEO van JD.com

China houdt de techsector in zijn greep. Die inmenging van de Chinese overheid zorgt ervoor dat verschillende topfiguren uit die sector een stap opzijzetten. Nu stapt ook Richard Liu, de oprichter van de e-commercewinkel JD.com, op als CEO van het bedrijf.

De Chinese overheid heeft de jongste jaren zijn greep op de techsector verstevigd. De techbedrijven krijgen om de haverklap nieuwe en strengere regels opgelegd. De overheid doet dit naar eigen zeggen om “het welzijn van de Chinese bevolking te bevorderen.” De Chinese president Xi Jinping streeft naar gemeenschappelijke welvaart.

CEO zet stap opzij

Door die Chinese regeldrift hebben verschillende topfiguren uit de techsector hun functie naast zich neergelegd. Zij doen dat onder meer om het zogeheten “key man-risico” te verkleinen. Er wordt van zo’n risico gesproken wanneer een bedrijf te veel steunt op één of een handvol personen die een enorme waarde voor de onderneming creëren.

Richard, ook wel de Chinese Jeff Bezos genoemd, is de meest recente grote naam uit de techsector die afstand neemt van een topfunctie. Zo laat JD.com in een persbericht weten dat Richard niet langer actief zal zijn als CEO van het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door Xu Lei, de president van het bedrijf. Richard zal bij JD.com wel actief blijven als directievoorzitter. De veranderingen zijn onmiddellijk van kracht. Richard heeft zich hoe dan ook meer op de achtergrond gehouden bij JD.com sinds hij in 2018 werd beschuldigd van verkrachting, een beschuldiging die hij heeft ontkend.

Het is de tweede keer in slechts zeven maanden tijd dat er een stoelendans plaatsvindt aan de top van de Chinese e-commercewinkel. In september werd Xu benoemd tot president nadat hij zijn rol als hoofd van JD.com’s retail business naast zich had neergelegd.

In het spoor van andere topfiguren

Vorig jaar trad Colin Huang, de oprichter van het snelgroeiende e-commercebedrijf Pinduoduo, af als voorzitter. In november stapte ByteDance-oprichter Zhang Yiming op als voorzitter en nam Su Hua, de medeoprichter van de video-app Kuaishou, afscheid van het bedrijf.

China heeft onlangs wel beloofd om minder streng op te treden tegen de techsector. Maar intussen is al gebleken dat we die beloftes met een korrel zout moeten nemen. Begin deze maand kwam bijvoorbeeld aan het licht dat de Amerikaanse waakhond SEC het Chinese bedrijf Baidu en diens streamingdochter iQIY samen met drie andere ondernemingen heeft toegevoegd aan de delistinglijst. Buitenlandse bedrijven komen op die lijst terecht als ze niet voldoen aan de auditvereisten van de toezichthouder. Dit ligt heel gevoelig voor de Chinese overheid omdat die niet wil dat de Verenigde Staten toegang krijgen tot cruciale gegevens.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20