Meer dan tien zwarte gaten in onze Melkweg ontdekt

Er zijn verschillende zwarte gaten ontdekt in ons eigen Melkweg-stelsel. Astronomen stellen al langer dat ze er zijn, maar nu zijn er ook plots een heel aantal gevonden.

Astronomen zochten naar zwarte gaten nabij het supermassieve zwarte gat Sagittarius A*, dat in het centrum van de Melkweg zit. Daarrond zou zich een cluster zwarte gaten bevinden, maar lange tijd werd niks gevonden. Tot nu, want wetenschappers hebben meteen meer dan tien inactieve röntgen dubbelsystemen ontdekt. Dat zijn zwarte gaten die samen met een ster een dubbelstersysteem vormen.

Zwaartekrachtgolven

De systemen bevinden zich op ongeveer 3,3 lichtjaar van Sagittarius A*. De onderzoekers leiden er alvast uit af dat er nog zeker honderden zwarte gaten ontdekt zullen worden. Ook zouden er nog zeker 10.000 geïsoleerde zwarte gaten bestaan. Dat zijn zwarte gaten die geen deel uitmaken van een dubbelstersysteem.

Volgens onderzoeker Chuck Hailey is de ontdekking erg belangrijk, onder andere voor studies naar zwaartekrachtgolven. Als wetenschappers weten hoeveel zwarte gaten er in het centrum van een gemiddeld sterrenstelsel te vinden zijn, kunnen ze accurater voorspellen hoeveel zwaartekrachtgolven ermee overeenkomen.

Nog veel meer zwarte gaten

Er bevindt zich rond Sagittarius A* ook een gas- en stofschijf. Dat is de ideale plek waar zware sterren ontstaan – sterren die een kort leven hebben, sterven en vervolgens een zwart gat gaan vormen. Het supermassieve zwarte gat in ons sterrenstelsel zou ook zwarte gaten die buiten die schijf ontstaan, naar zich toe trekken. Zo komen ook zij in de buurt van het zwarte gat terecht.

De meeste van die zwarte gaten blijven eenzaam, maar er zijn er ook die zich binden aan een passerende ster en zo deel gaan vormen van een dubbelsysteem. Volgens astronomen is de kans groot dat er heel veel van die eenzame of aan sterren gebonden zwarte gaten nabij Sagittarius A* moeten zitten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20