Meer dan half miljard bezoekers voor entertainmentparken

Pixabay

De tien grootste operatoren van themaparken ter wereld hebben het voorbije jaar gezamenlijk 501,2 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Themed Entertainment Association (TEA) en Aecom. De sector zegt dan ook een uitstekend jaar achter de rug te hebben.

Marktleider was ook vorig jaar Walt Disney, dat een groei met bijna 5 procent tot meer dan 157 miljoen bezoekers liet optekenen. Op de tweede plaats stond de Merlin Entertainment Group, onder meer uitbater van Legoland. Daar werd een toename met 1,5 procent tot 67 miljoen gasten gemeld.

Star Wars

“Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben de grote entertainmentparken wereldwijd meer dan 500 miljoen bezoekers ontvangen,” aldus John Robinett, vice-president van Aecom. “Dat komt overeen met bijna 7 procent van de totale wereldbevolking.”

“Er zijn verscheidene factoren die aan deze groei hebben bijgedragen. Onder meer was er een sterke impact van nieuwe attracties die aan bekende franchises waren gekoppeld.” Hij verwees daarbij onder meer naar de site die rond Toy Story is opgebouwd in de Hollywood Studio’s van Disney.

Die trend zal zich volgens waarnemers ook dit jaar nog verder doorzetten. Daarbij verwijst het rapport naar de opening van de attracties Galaxy Edge (Star Wars) in de Disney-parken in Californië en Florida. Ook is er de nieuwe attractie rond Harry Potter in het Universal Orlando Resort.

Volgens Robinett heeft ook de bouw van aanpalende hotels de aantrekkingskracht van de themaparken nog verhoogd.

Het populairste attractiepark vorig jaar was het Magic Kingdom van Disney in Florida met 20,8 miljoen bezoekers, gevolgd door Disneyland in California (18,6 miljoen), Tokyo Disneyland (17,9 miljoen) en Tokyo Disney Sea (14,6 miljoen). Dit betekent dat de vier drukste themaparken ter wereld eigendom zijn van Disney.

Op de vijfde plaats staat Universal Japan Studios met 14,3 miljoen bezoekers. De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel staat op een 22ste plaats, onmiddellijk gevolgd door Disneyland Parijs en Tivoli Gardens in Kopenhagen.

SeaWorld

Het rapport wijst ook op het opmerkelijke herstel van SeaWorld Parks & Entertainment. Die groep was de vorige jaren immers door de documentaire Blackfish onder druk geraakt. De documentaire hekelde de nadelige impact van gevangenschap op de gezondheid van de orka’s in de parken van SeaWorld.

De groep ontving vorig jaar 22,5 miljoen bezoekers. Dat betekende opnieuw een stijging met 8,6 procent tegenover het jaar voordien.

Bij de musea behoudt het Louvre in Parijs zijn wereldwijd leiderschap. Het Natural History Museum en het Victoria & Albert Museum, beide in Londen, boekten nieuwe bezoekersrecords.