Meer dan een miljoen Amerikanen kregen onrechtmatig een derde vaccin

Het werkelijke aantal Amerikanen dat een derde dosis van het coronavirusvaccin heeft gekregen, ligt vermoedelijk veel hoger dan de cijfers van het Amerikaanse gezondheidsagentschap CDC. De Amerikanen hadden er echter geen recht op. 

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl verschillende landen al voorbereidingen treffen om een derde dosis van het Covid-19-vaccin aan hun burgers te geven, doen de Verenigde Staten dat nog niet. Een derde dosis voor mensen met onderliggende aandoeningen ligt wel op tafel. Maar de CDC gelooft dat een volledige vaccinatie van twee prikken voldoende is.

Met een maand vertraging zijn de VS erin geslaagd om 70 procent van hun bevolking minstens één keer te prikken. Volgens de CDC is 50,3 procent van de Amerikanen nu volledig gevaccineerd. Een volledige vaccinatie slaat in de VS nog steeds op twee dosissen, of één, in het geval van het JJ-vaccin. Toch zijn veel Amerikanen erin geslaagd een derde dosis vaccin te verkrijgen.

Volgens een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat door ABC News werd verkregen, hebben meer dan een miljoen Amerikanen onrechtmatig een booster-shot gekregen. De CDC schat dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

Angst voor de Delta-variant

Waarom Amerikanen zo graag een derde prik willen bemachtigen, is natuurlijk uit angst voor de coronavarianten. In de loop der maanden is het Covid-19-virus gemuteerd in verschillende werelddelen en dat zorgt voor nieuwe varianten, waaronder Delta. De variant die twee keer zo besmettelijk is. Sommigen vrezen daarom dat de huidige vaccinatiekuur daarom onvoldoende bescherming biedt tegen de mutaties. 

Bovendien plaatsen sommigen vraagtekens bij de doeltreffendheid van het een-dosisvaccin, dat door Johnson & Johnson is ontwikkeld. Daarom willen ze liever extra bescherming door een vaccin van Pfizer of Moderna te ontvangen. De Amerikanen zouden zich dan veel veiliger voelen.

Tegenstrijdige uitspraken

Deze angst wordt mede in stand gehouden door de laboratoria zelf. Ze kunnen echter niet uitsluiten dat een derde dosis binnenkort toch nodig zal zijn om de afname van de immuniteit te voorkomen. Deze uitspraak wordt niet gesteund door de WHO. De gezondheidsorganisatie pleit er nu al een tijd voor om de derde doses tijdelijk op stop te zetten. De armste landen moeten hun bevolking tenslotte ook nog kunnen vaccineren.

De Food and Drug Administration heeft nog geen toestemming gegeven voor een derde injectie in de Verenigde Staten. In september zal gekeken worden of een derde prik voor mensen met onderliggende aandoeningen mogelijk gemaakt kan worden. Intussen moedigen sommige artsen hun patiënten toch al aan om een derde dosis te nemen.

(bzg)(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20