Meer dan 11.000 Vlamingen startten eigen zaak in lockdown


Ondanks de coronacrisis en de lockdown hebben meer dan 11.000 Vlamingen in de lockdown-maanden maart, april en mei een eigen zaak gestart. Dat blijkt uit cijfers van ondernemersorganisatie Unizo.

Tijdens de lockdown dit voorjaar lag het aantal starters beduidend lager dan vorig jaar. Een logische terugval, gezien de moeilijke omstandigheden. Toch waren er mensen die de stap naar ondernemerschap hebben gezet: er waren 11.024 starters in maart, april en mei in Vlaanderen. Voor Brussel gaat het om 1.755 starters.

Mogelijk zal een deel van die starters net voor de coronacrisis al de voorbereidingen hebben getroffen – denk maar aan het huren van een pand – waardoor ze de stap wel moesten zetten.

Status-quo

De maanden juni, juli en augustus kennen een duidelijke inhaalbeweging. Dat toont volgens Unizo een grote motivatie aan om voor eigen rekening te willen starten. De starterscijfers van september tonen opnieuw een lichte daling. ‘Gezien de omstandigheden ligt het aantal zelfstandigen ook in september nog altijd behoorlijk hoog.’

Opvallend is dat over de eerste negen maanden van het jaar quasi evenveel starters de sprong hebben gewaagd als vorig jaar, toen van corona nog geen sprake was en de economie goed draaide. ‘Wie echt ondernemersbloed heeft zich niet door een crisis, zelfs niet van dit formaat, laat afschrikken’, concludeert Unizo.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20