Meer dan 10.000 Oekraïense vluchtelingen hebben zichtrekening in ons land geopend: hoe eenvoudig is het om zo’n rekening te openen in het buitenland?

Uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat al ruim 10.000 Oekraïense vluchtelingen een zichtrekening hebben geopend in ons land. Kan je zomaar een rekening openen bij een bank in het buitenland?

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne werden er in totaal 11.292 bankrekeningen geopend door Oekraïense vluchtelingen in België, leren cijfers van Febelfin. De bankenfederatie merkt op dat een zichtrekening essentieel is voor hen om in onze samenleving te kunnen functioneren.

Vrij verkeer van kapitaal

Maar hoe gemakkelijk is het om bij een bank in het buitenland een zichtrekening te openen? Om te beginnen is er sprake van vrij verkeer van kapitaal binnen de Europese Unie. Dat betekent onder meer dat je als Europese burger, of wanneer je legaal in de EU verblijft, een zichtrekening kan openen bij een bank in een (andere) lidstaat van de EU. Net zoals in ons land zal de bank je eerste enkele vragen stellen om je profiel te bepalen. Financiële instellingen in de Europese Unie zijn dat verplicht om te doen. Zo moeten ze onder meer nagaan of je de financiële producten niet wilt gebruiken om geld wit te wassen.

In principe mag een bank niet weigeren om een zichtrekening te openen voor je, omdat je afkomstig bent uit een andere EU-lidstaat. Een bank is weliswaar niet verplicht om te rechtvaardigen waarom het geen klantenrelatie met je wil aangaan.

Basisbankdienst als oplossing

Binnen de Europese Unie kunnen de burgers wel aankloppen bij een bank voor een basisbankdienst. Febelfin laat weten dat sinds de start van het militaire conflict in Oekraïne, de Belgische banken die dienst aanbieden aan de Oekraïense vluchtelingen. “De basisbankdienst is er voor erkende vluchtelingen, asielzoekers en tijdelijk beschermden. Ook wanneer je geen vast, maar enkel een tijdelijk adres hebt”, klinkt het.

“Deze basisbankdienst laat hen toe om over een zichtrekening met debetkaart te beschikken en daarmee basisverrichtingen te kunnen uitvoeren”, verduidelijkt de federatie. Dankzij die dienst kan je geld afhalen en storten en elektronische verrichtingen doen.

Die dienstverlening mag in ons land maximaal 17,36 euro per jaar kosten. Het tarief wordt jaarlijks geïndexeerd. Hou er rekening mee dat andere landen mogelijk een ander maximumtarief hanteren.

Niet onbelangrijk: indien een bank weigert om je een basisbankdienst te geven, moet die die beslissing rechtvaardigen. In sommige landen, zoals België, kunnen banken weigeren om je een basisbankdienst te geven omdat je al zo’n rekening hebt bij een andere bank in hetzelfde land. Soms zullen de banken ook meer info vragen over de reden waarom je toegang wenst tot die dienstverlening.

Febelfin heeft intussen ook een informatiefiche over de bankdienst opgesteld. Die brochure is beschikbaar in het Oekraïens, Russisch, Frans, Engels, Nederlands en Duits.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20