Meelwormsalade als werklunch: waarom niet?

Of waarom wel? Begin mei stemden de EU-landen in met een voorstel van de Europese Commissie om meelwormen toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen. Als inwoners van de EU mogen we de insecten binnenkort dus in de winkelrekken verwachten. Wat betekent dit voor bedrijven, en specifieker: hun catering?

‘Kunnen medewerkers binnenkort een meelwormenkroket op de menukaart van het bedrijfsrestaurant verwachten?’ vraagt bedrijfsmagazine Facto zich af. En, de hamvraag (no pun intended); is dit voor cateraars winstgevend?

De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperige snack worden gegeten. Maar hij wordt ook in poedervorm gebruikt als ingrediënt in of pasta of koekjes. Hij is rijk aan belangrijke eiwitten en fungeert ‘perfect’ als vleesvervanger.

Het aanbieden van insecten zou daarbovenop de uitstoot van restaurants sterk helpen reduceren. Zo zorgt een kilo rundvlees bijvoorbeeld voor 100 keer zo veel CO2-uitstoot als één kilo insecten. Onmisbaar dus, lijkt het, voor een duurzame toekomst.

Maar zal het met de algemene aanvaarding van insecten als voedsel wel zo’n vaart lopen?

Te spannend?

‘We verwachten niet dat een meelwormkroket of -burger op korte termijn een hardloper zal worden in de bedrijfscatering. Insecten eten is voorlopig nog niet algemeen geaccepteerd en zal daarom nog niet bij ons in de restaurants verschijnen als gerecht. Ook zijn de prijzen van insecten en producten met insecten nog relatief hoog’, aldus assortimentsmanager Camiel Mulders in Facto.

Tessa Riesmeijer, projectadviseur bij The Food Office, vergelijkt het met een trend van een aantal jaar geleden. Toen werd veel gewerkt met ‘aparte’ vleesvervangers, zoals de zeewierburger en de krekelburger. ‘Dit werd door de gasten (…) wat lacherig ontvangen; “Wie durft hem te bestellen?”. Toen deze ‘challenges’ eenmaal waren gevoerd, nam de interesse in deze insectengerechten af.’

De geïnterviewden menen dat de Europese wetswijziging hier geen verandering in brengt. Het eten van insecten is simpelweg voor velen van ons ‘te spannend’, klinkt het. ‘Misschien helpt het bij de acceptatie van het eten van insecten als dit minder zichtbaar is en zit het hem er dus in of je het wel of niet communiceert richting de gasten.’

Duurzaam?

Wegen de duurzame voordelen dan niet op tegen het ‘spannende’ en – voor veel mensen ronduit onsmakelijke – idee dat u een insect aan het verorberen bent? 

Misschien zouden ze dat doen – als er geen alternatief was. Er blijkt echter nog steeds een duurzamer keuze te bestaan. ‘Plantaardige alternatieven zijn nóg milieuvriendelijker dan insecten’, aldus Riesmeijer. ‘Plantaardige producten zorgen namelijk, óók in vergelijking met insecten, nog steeds voor de minste CO2-uitstoot. En ze zien er nog eens smakelijk uit ook.’

Een broodje meelworm op het menu van de bedrijfskantine lijkt dus nog niet voor morgen te zijn.

Lees ook: Zullen insecten ons redden?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20