Mediterrane bekken herbergt de meest gezonde stad van de wereld

Valencia is de gezondste stad ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse prijsvergelijker Money.co.uk. Het is de tweede keer op rij dat de onderzoekers tot de conclusie komen dat er voor de menselijke gezondheid geen stad ter wereld beter is dan Valencia. Inwoners van de Spaanse stad kunnen rekenen op een gemiddelde levensverwachting van 83,5 jaar.

De rustige levensstijl van Valencia, gecombineerd met een gezond mediterraan dieet, lage niveaus van vervuiling en criminaliteit, creëren volgens de onderzoekers een levenskwaliteit die een ideaal kader biedt voor het behoud van een goede gezondheid.

Zonlicht en voeding

De onderzoekers van Money.co.uk houden bij hun analyse rekening met elementen die een duidelijke bijdrage tot de gezonde levensstijl leveren. Onder meer werd gekeken naar de niveaus van vervuiling, veiligheid, misdaad, levensverwachting, gezondheidszorg, zwaarlijvigheid en de volumes zonlicht.

Dit keer werd echter ook rekening gehouden met een aantal andere aspecten, zoals de beschikbaarheid van toiletten en de prevalentie van druggebruik en mentale problemen.

Het rapport maakte duidelijk dat Valencia gemiddeld op 2.696 uur zonlicht per jaar kan rekenen en een gemiddelde temperatuur van 19 graden Celsius kan melden. “Deze kenmerken, gecombineerd met een toegang tot grote parkgebieden en uitgestrekte stranden, maken van de stad een ideale omgeving of te wonen of te bezoeken”, merken de onderzoekers op.

“Bovendien hebben weinig steden in de wereld evenveel toegang tot de brede verscheidenheid aan rijke en natuurlijke hulpbronnen die Valencia kan aanbieden.”

“De stad wordt omgeven door vele hectaren boomgaarden en akkers die inheemse producten zoals rijst, tomaten, sinaasappels, dadelpruimen of johannesbroodbomen verbouwen. Daarnaast wordt ook de vismarkt van de stad dagelijks met een grote verscheidenheid aan verse producten bevoorraad.”

Parken

“Omdat Valencia dicht bij de kust ligt, helpt de zeebries van de Middellandse Zee de lucht van de stad op natuurlijke wijze te zuiveren, waardoor de pollutie ver onder het niveau van vele andere steden blijft”, stippen de onderzoekers aan.

“Ook de centrum van de stad, dat vijf miljoen vierkante meter groen omvat, biedt natuur in overvloed. Bovendien zorgen recente projecten, zoals metingen over de aanwezigheid van koolstofdioxide en het gebruik van water, ervoor dat de gezondheid van de bevolking optimaal wordt bewaakt.”

Verder wijzen de onderzoekers er nog op dat de stad ook op het gebied van gezondheidszorg een sterke faam heeft. “Valencia heeft terzake een aantal gespecialiseerde instellingen, onder meer op het gebied van oncologie, op zijn grondgebied”, luidt het.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20