Medewerkers van geïmplodeerde Terra-munt op no-fly list gesmeten

De openbare aanklager van Zuid-Korea pakt het bedrijf aan achter de LUNA-cryptocatastrofe van 40 miljard dollar.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben werknemers van Terraform Labs, het bedrijf achter cryptomunten Terra (LUNA) en TerraUSD (UST), een reisverbod opgelegd. Het verbod is nodig om het onderzoek naar de crypto-implosie ter waarde van 40 miljard dollar niet te belemmeren.

Het blockchainsysteem van Terra en z’n gelinkte cryptomunten ging in mei plotseling ten onder nadat de koppeling van stablecoin UST met de dollar doorbroken werd. Een reeks schulden kon niet meer terugbetaald worden aan geldschieters, wat een volgende verkoopgolf heeft getriggerd.

LUNA, de hoofdmunt van het netwerk, was gekoppeld aan de voorraad van UST-munten. Door de problemen met UST, zag ook LUNA enorme sell-offs. Wat volgde was, volgens trader en cryptostier Ran Neuner, de “grootste vernietiging van rijkdom in de geschiedenis van crypto”. Op twee weken tijd verdampte de volledige marktwaarde van de LUNA-munt (27 miljard dollar).

“Absoluut schandalig en onaanvaardbaar”

Het zuidelijke departement justitie van Seoul zei dinsdag tegen de Financial Times dat het reisverbod van toepassing is op “tientallen” huidige en voormalige Terraform Labs-medewerkers, zonder verdere details te geven. 

Vorige maand werd echter al bekend dat de speciale financiële eenheid van justitie ingezet werd om het Terra-drama onder de loep te nemen. De autoriteiten zagen zich hiertoe genoodzaakt nadat 81 beleggers een klacht indienden tegen het cryptobedrijf. 

“De Terraform-oprichters en het bedrijf misleidden investeerders met hun gebrekkige algoritmische stablecoin”, staat te lezen in documenten van de aanklagers, aldus de Financial Times. Algoritmische stablecoins zijn cryptomunten die de koers van fiatgeld willen volgen en hun koppeling beheren via algoritmen die de ondersteunende activa controleren.

Terra-werknemers zijn alvast woest om de maatregel. “Absoluut schandalig en onaanvaardbaar dat mensen op deze manier als potentiële misdadigers worden behandeld. Iedereen die bereid was om mee te werken, zou dat na deze waanzin gewoonweg niet meer willen”, zei Terra-medewerker Daniel Hong op Twitter.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20