De MBA is dood

De Amerikaanse management-opleidingen gaan door een duidelijke dalperiode. Dat blijkt onder meer uit een rapport van consulent Poets & Quants.

De opleidingen master of business administration (MBA) werkten volgens de onderzoekers in het verleden als magneten op studenten uit de Verenigde Staten en andere delen van de wereld die op zoek waren naar een zeker traject tot een hoog inkomen. Er moet echter worden vastgesteld dat de opleidingen de jongste tijd minder gemakkelijk studenten aantrekken. Kandidaten zouden worden afgeschrikt door de hoge opleidingskosten. Bovendien zouden buitenlandse studenten afhaken uit afkeer tegen het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. “Vastgesteld moet worden dat de inschrijvingen voor Amerikaanse management-opleidingen voor het derde jaar op rij een daling kennen,” aldus Poets & Quants. “Tegelijkertijd kan echter worden gemeld dat absolute lijstaanvoerders – Yale, Columbia, Carnegie Mellon en de University of Chicago – nog altijd een sterke groei kunnen melden. ” “Bij de vijfentwintig belangrijkste opleidingen kunnen zestien stijgingen worden gemeld. Buiten die absolute toplaag ligt de situatie echter vaak heel anders. Tal van instellingen moeten belangrijke inkrimpingen melden. Daar zijn studenten minder bereid de hoge opleidingskosten te betalen, terwijl tegelijkertijd de carrière-opportuniteiten zijn afgenomen.”

Automatische sleutel

De tanende aantrekkingskracht van de mba-opleiding kan volgens Poets & Quants aan verschillende factoren worden toegeschreven. “Een mba-diploma is niet langer de sleutel die de automatisch de deur naar tewerkstelling en een schitterende carrière opent,” wordt er opgemerkt. Michael Prebil, analist bij de denktank New America, beklemtoont daarbij dat werkgevers aan hun potentiële werknemers hogere eisen stellen en ook bredere pakketten vaardigheden verwachten. Vaak tonen hogere technologische opleidingen betere carrièrekansen. Een aantal instellingen – zoals Wake Forest, de University of Iowa en Virginia Tech – heeft zijn mba-opleidingen inmiddels stopgezet. De onderzoekers stellen dat vooral de inkrimpende internationale interesse een probleem vormt. Uit een onderzoek van MBA Career Services blijkt dat 51 procent van de opleidingen de voorbije herfst een daling van het aantal internationale inschrijvingen moest melden. Dat betekende een toename met 13 procent tegenover het jaar voordien.

Alternatieven

Die achteruitgang strekt zich volgens Poets & Quants bovendien uit over de hele sector. Ook de absolute topscholen ervaren volgens de consulent immers een verlies aan internationale belangstelling. Buiten die toplaag blijkt de ravage echter nog veel groter te zijn. De terugval van internationale uitstraling moet in grote mate worden toegeschreven aan het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Veel kandidaat-studenten zouden immers vrezen na de afronding van hun studies niet langer recht te krijgen op een Amerikaans werkvisum. Vooral de betere studenten zouden naar alternatieven op zoek zijn. Het voorbije jaar kon slechts 32 procent van de Amerikaanse opleidingen een toename van het aantal internationale studenten melden. In Canada en Europa kon daarentegen een groei met respectievelijk 76 procent en 67 procent worden geregistreerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20