Mastercard-CEO Michael Miebach: “SWIFT bestaat niet meer binnen 5 jaar”

Miebach deed de uitspraak tijdens een panelgesprek over digitale centrale bankmunten (CBDC’s) en internationale betalingen.

Mastercard-CEO Michael Miebach was deze week niet alleen in Davos voor het jaarlijkse World Economic Forum. De Amerikaan nam er ook deel aan een panel van de Global Blockchain Business Council (GBBC). Daar werd de toekomst van internationale betalingen en digitale centrale bankmunten, ofwel CBDC’s, uitvoerig besproken.

Dergelijke digitale versies van fiatgeld zouden zich volledig onder het gezag van een centrale bank bevinden. Bovendien zou het zo’n financieel instituut toelaten om een grootboek op (een weliswaar gecentraliseerde) blockchain te voorzien voor vrijwel alle transacties met zijn munteenheid. Honderden landen experimenteren momenteel met een eigen CBDC. China is al sinds vorig jaar bezig met de lancering van zijn digitale yuan. De VS en de EU onderzoeken ondertussen nog hoe ze een digitale dollar of euro juist willen uitbrengen.

Wanneer het panel werd gevraagd of het internationale betaalsysteem SWIFT binnen vijf jaar nog zou bestaan, antwoordde Miebach met een simpele “nee”. Hij was het enige lid van het panel dat het bestaan van SWIFT in twijfel trok.

Een beter betaalsysteem

Het SWIFT-betaalsysteem is een streng beveiligd netwerk dat duizenden financiële instellingen over de hele wereld met elkaar verbindt en internationale betalingen mogelijk maakt. Onlangs werd het in Terhulpen gevestigde systeem nog ingezet als wapen tegen Rusland. Enkele Russische banken werden uit het systeem gezet als sanctie voor de invasie van Oekraïne. Rusland en China werken sindsdien mogelijk aan een eigen alternatief voor SWIFT. 

Volgens Miebach zou SWIFT in de toekomst wellicht niet het enige dominante systeem zijn om internationale betalingen uit te voeren. “Het doel hier is om een soort betaling te bekomen met alle gegevens die je als bedrijf nodig hebt, met een verlaagde transactiekost en de algemene productiviteitsimpuls die we kunnen verwachten als we dit goed doen”, zei Miebach.

De Mastercard-CEO maakte wel geen vermelding van welk systeem SWIFT zou kunnen vervangen en of CBDC’s of cryptomunten een rol kunnen spelen in de toekomst van betalingen. Andere panelleden gingen akkoord met Miebach dat SWIFT kan vervangen worden. Al zou dat niet gebeuren binnen de vijf jaar.

Nu gonst het van de geruchten op Davos over CBDC’s en crypto

Een woordvoerder van Mastercard trachtte na het panelgesprek in een bericht aan cryptosite CoinDesk de uitspraken van Miebach enigszins af te zwakken. “Laten we de bedoeling van de opmerking op het podium verduidelijken, want het is niet zo simpel als een ja- of nee-antwoord. Miebach versterkte gewoon wat SWIFT eerder heeft gezegd; hun activiteiten blijven zich ontwikkelen. De huidige vorm van SWIFT zal in de toekomst niet meer dezelfde zijn. Ze voegen steeds meer functionaliteit toe en gaan verder dan alleen een transactiesysteem te zijn”, meent de woordvoerder.

Hoewel Mastercard dus de uitspraken van Miebach in het panelgesprek wil weg nuanceren, heeft de Amerikaanse CEO in Davos inmiddels wel de discussie rond CBDC’s en alternatieve betaalsystemen zoals Bitcoin volledig op gang gebracht.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20